Rijk van Nijmegen

Jacques is niet twee, maar zestig minuten stil voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne

Een man (niet Jacques) bidt voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
Een man (niet Jacques) bidt voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Vol afschuw volgde Nijmegenaar Jacques van Hees de nieuwsberichten uit Oekraïne. Hij besloot iets voor de slachtoffers van de oorlog te doen en was daarom zaterdagmiddag een uur stil. “Het is zo verschrikkelijk wat er in Oekraïne gebeurt. Ik wil graag mijn steentje bijdragen.”
Jacques was niet alleen. Samen met twaalf anderen deed hij mee aan een stiltekring in de Ontmoetingskerk in de Meijhorst in Nijmegen. Op initiatief van vredesorganisatie PAX werd dit op elf verschillende plekken in het land om 12.00 uur georganiseerd.
“Ik weet zeker dat het effect heeft, dat het universum dit fijn vindt”, zegt Jacques nadat hij zojuist een uur stil is geweest. Af en toe stond er iemand op om een kaarsje aan te steken, of een gebed voor te dragen. “Het stimuleert God misschien om deze tragedie sneller te veranderen”, denkt Jacques.
Jacques (rechtsvoor) is een uur stil voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne
Jacques (rechtsvoor) is een uur stil voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne © Omroep Gelderland
Diaken Theo van Driel, die de stiltekring begeleidde, benadrukt de kracht ervan: “Ik denk dat stilte soms nog meer spreekt dan de woorden die je zegt. Denk maar aan vroeger. Als je moeder stil was, dan kwam dat nog dreigender over dan wanneer ze een standje gaf.”

Verbondenheid zoals op 4 mei

Dat de meeste stoelen in de Ontmoetingskerk leeg bleven, met slechts dertien aanwezigen, maakt het effect niet minder. “Er is verbondenheid. Net zoals op 4 mei, als we twee minuten stil zijn. Dat voel je in de samenleving.”
Er zijn veel lege stoelen tijdens de stiltekring
Er zijn veel lege stoelen tijdens de stiltekring © Omroep Gelderland
Dat niet meer mensen hun zaterdagmiddag opofferden om een uurtje stil te zijn, vindt Jacques best jammer. “Bij dit soort bijeenkomsten is het vaak rustig. Maar goed, elk steentje helpt. En bovendien: het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.”