Arnhem en omstreken

Koffers met bijzondere verhalen ingeleverd: 'Deze is van mijn opa geweest'

Stinellie Anastasyadis-Bak met de koffers van haar opa.
Stinellie Anastasyadis-Bak met de koffers van haar opa. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Koffers hebben verhalen en die moeten verteld blijven worden. Voor een bijzonder project van het nieuwe Rotterdamse museum FENIX werden zaterdag tientallen reiskoffers ingeleverd bij Rozet in Arnhem.
Conservator Hanneke Mantel van FENIX wil de verhalen blijven vertellen. Het landverhuizersmuseum komt op de Rotterdamse kade, waar vroeger schepen van de Holland-Amerika Lijn vertrokken, om mensen naar de andere kant van de wereld te brengen. Vanzelfsprekend hadden die mensen veel bepakking mee. "We verzamelen eigenlijk allerlei soorten koffers", legt Mantel uit. "Daarmee gaan we een soort doolhof maken. Bezoekers kunnen dwalen door dat doolhof en alle verhalen die horen bij de koffers tot zich nemen."
Er zitten een aantal bijzondere 'kofferverhalen' tussen in Arnhem, blijkt tijdens de inzameling. "Dit is de koffer van de ouders van mijn echtgenote", zegt Harrie Hoeben, terwijl hij naar een blauw exemplaar wijst. "Zij zijn jong overleden, waren reislustig en hebben vaak met de Holland America Line gereisd. Lange tijd hebben de kleren van mijn schoonouders nog in de koffer gezeten. Geuren zijn belangrijk in het leven, maar de geuren zijn inmiddels toch wel vervlogen. Daarom was het reden voor mijn echtgenote om de koffer weg te geven, zo krijgt hij nog een langer leven."
Een aantal van de ingeleverde koffers.
Een aantal van de ingeleverde koffers. © Omroep Gelderland

Vluchten

Stinellie Anastasyadis-Bak komt een grote reiskoffer afgeven, samen met een grote kist. "Mijn kinderen hebben er geen belangstelling voor. Ze zijn van mijn opa geweest", vertelt ze. "Hij is in 1887 geboren. De koffers hebben de reis naar Indonesië gemaakt, omdat hij KNIL-militair was."
De reden dat haar opa daarnaartoe ging, is bijzonder. "Hij wilde wat zaken ontlopen", legt Anastasyadis-Bak uit. "Zijn ouders zagen hem als opvolger op de boerderij, maar had hij niet zo veel zin in. Het was meer een vlucht, om voor zes jaar te tekenen bij de KNIL en naar Indonesië te gaan."
In de archipelstaat ontmoette hij de latere oudoom van haar. "Hij is ook gevlucht. Hij had samen met zijn vader een vervoersbedrijf met een paard, in Bennekom. Tijdens een middag kaarten heeft hij het paard als inzet verloren. Dat was natuurlijk een groot probleem. Hij durfde zijn ouders niet onder ogen te komen. Toen heeft 'ie zich ook ingeschreven om KNIL-militair te worden."
"Uiteindelijk is mijn opa weer teruggaan en heeft hij in Bennekom gevraagd of zijn vriend weer terug mocht komen bij zijn familie. Het bleek allemaal nog erg gevoelig te liggen, dus mijn oudoom bleef langer, maar mijn opa werd verliefd op zijn zus."

'Lag op de vliering'

Toch zijn er niet alleen serieuze verhalen. "Ik heb vandaag twintig koffers gebracht", vertelt Ad van Hoesel. "Ik heb ze over van een verhuizing. Ik moest ervan af, dit was een mooie gelegenheid", zegt hij met een glimlach.
Ook Mieke Vleening komt een koffer brengen. "Ik heb 'm over. Hij lag op de vliering en we gebruiken 'm niet meer. Ik zag de oproep en dacht: 'het inleveren is mooi dichtbij in de Rozet, daar breng ik 'm heen'."
Toch blijkt na enig doorvragen dat ook deze koffer best bijzondere reizen heeft gemaakt. "Hij is in Rome geweest, Israël en ik weet het allemaal niet. En ook op de Noordkaap", voegt ze eraan toe. "Alles wat we gezien hebben was prachtig. Een schitterende reis."