Rivierengebied

Ze worden verplicht, maar alleen rookmelders redden je niet bij brand

Ze worden verplicht, maar alleen rookmelders redden je niet bij brand
Ze worden verplicht, maar alleen rookmelders redden je niet bij brand © Omroep Gelderland
HEDEL - Vanaf 1 juli moet iedereen verplicht rookmelders in huis hebben hangen. In Hedel testte de brandweer deze zaterdag in een heuse 'brandende' escape room of mensen echt binnen drie minuten de buitendeur vinden. Na drie minuten staat een woning namelijk zo vol met rook, dat veilig vluchten steeds moeilijker wordt. "Dit is precies hoe het in het echt gaat", waarschuwt de brandweer.
"Niet alleen rookmelders helpen je bij brand", zegt Anne-Pauline Jacobs van team Brandveilig Leven van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Gealarmeerd worden is volgens haar één, maar je moet vervolgens wel op tijd de weg naar buiten weten te vinden. "En heb je een sleutel bij de voordeur hangen? Heb je wel afgesproken wie in geval van nood welk kind meeneemt?"

Familie Van der Werf

Op de Veiligheidsdag in Hedel staat het 'huis van de familie Van der Werf'. Het is een grote container, waarin wordt nagebootst hoe je het beste kunt ontsnappen uit een woning die in brand staat. "Het is net een echt huis, met een keuken en een slaapkamer", merkt Jacobs op. In drie minuten moeten mensen goed speuren naar mogelijk gevaarlijke situaties.
Deze drie minuten zijn niet zomaar gekozen, het is de tijd die mensen daadwerkelijk hebben om te vluchten bij brand in een woning. "Maar", benadrukt Jacobs: "Als je nou alle binnendeuren van bijvoorbeeld de keuken en de woonkamer 's avonds goed sluit, dan kan het zomaar zijn dat je ineens negen minuten vluchttijd hebt in plaats van drie."
De escape room van de brandweer
De escape room van de brandweer © Omroep Gelderland

Achter de schermen

De brandweer hoopt dat mensen na de oefening meer gaan nadenken over brandveiligheid. En daar is de rookmelder wel een essentiële eerste stap in. Als je in slaap valt zijn je ogen gesloten en werkt je neus niet altijd, terwijl je brand normaal juist met die zintuigen waarneemt. Dat maakt een rookmelder zo belangrijk, zegt Chris Quik van de brandweer in Hedel. "Je moet niet denken: mij kan dit niet overkomen."
De dag bij de Hedelse brandweerkazerne wordt georganiseerd om mensen een kijkje achter de schermen bij álle hulpdiensten te bieden. Naast de brandweerwagens openden ook de ambulances en de politieauto's hun deuren. Bezoekers mochten even plaatsnemen op de politiemotor en konden kijken in een tankautospuit.

Zie ook: