Rivierengebied

Oude auto's toeren weer door de Betuwe

Voorzitter John van der Meer (rechts) en Chris van den Bos hebben er zin in.
Voorzitter John van der Meer (rechts) en Chris van den Bos hebben er zin in. © SRC
CULEMBORG - De Historische Automobiel Club Cuylenborgh, HACC, houdt op 28 mei en voor het eerst sinds de coronapandemie, een grote oldtimerrit door de Betuwe. Een tocht van zeventig kilometer voor wagens die minstens 25 jaar oud moeten zijn. De HACC-toertocht is voor de dertigste keer.
Mediapartner SRC sprak met voorzitter John van der Meer (59) en secretaris Chris van den Bos (31). Ze popelen om weer te mogen rijden. "Hoe dichter bij het komt, hoe meer energie ik ervan krijg", zegt Van den Bos. Hij heeft drie oldtimers, de oudste is een MG TA uit 1936.
De voorzitter doet het met twee exemplaren in de collectie iets rustiger aan. Hij heeft een Triumph Spitfire uit 1977 en en Saab 900i uit 1993. Van der Meer: "Het criterium dat we hanteren is dat de auto ongeveer 25 jaar oud is." 
De 250 deelnemers doen de binnenstad van Culemborg aan. "Dat is een schitterend gezicht", zegt HACC-secretaris Van den Bos. "Sommige auto's zijn in concoursstaat, maar er rijden ook karretjes mee waar nog het nodige aan mag gebeuren. Of een auto nou duur en zeldzaam is of een krakkemikkig vehikel. Dat maakt bij ons niet zo veel uit."
De oldtimerrit van de HACC begint 28 mei vanaf de Markt in Culemborg. De eerste wagens vertrekken rond het middaguur.