Rijk van Nijmegen

Bruls is tien jaar de baas in Nijmegen: zó haalde hij de krantenkoppen

Hubert Bruls
Hubert Bruls © ANP
NIJMEGEN - Hubert Bruls staat tien jaar aan het roer in Nijmegen. De burgemeester lijkt vaker wél in het nieuws te zijn dan niet. Dit zijn de opvallendste zaken sinds hij de ambtsketen omhing in de Waalstad.
De eerste keer dat burgemeester Bruls de krantenkoppen siert, is bij zijn installatie in Nijmegen in mei 2012. Tijdens de geheime selectieprocedure lekt zijn naam uit en dat leidt tot aangifte door de commissaris van de (toen nog) Koningin.

Vuurwerk

Eenmaal burgemeester heeft Bruls de smaak te pakken, als het gaat om het maken van nieuws. Hij is overtuigd voorstander van méér politie op straat en is tegenstander van vuurwerk. Zijn roep om een vuurwerkverbod klinkt nadrukkelijk.
Kijk naar een overzicht van tien jaar burgemeester Bruls in Nijmegen:
Hubert Bruls haalde vaak het nieuws als burgemeester van Nijmegen

Supporters en coronarellen

De CDA'er ligt in zijn loopbaan herhaaldelijk overhoop met NEC-supporters en raddraaiers. Na ongeregeldheden rond stadion De Goffert dreigt hij de vergunning van NEC in te trekken. Hij haalt verder een noodbevel tevoorschijn, wanneer er coronarellen dreigen in zijn stad. Bruls toont zich daarbij niet bang en vertoont zich tijdens spannende avonduren zelf in het centrum van Nijmegen.

Invloedrijk

In 2021 staat Bruls' naam als zesde op de lijst van meest invloedrijke Nederlanders. Die plek dankt hij aan zijn functie als voorzitter van het Veiligheidsberaad. Die club komt veelvuldig bijeen om de coronaperikelen te bespreken. Bruls is daardoor vrijwel dagelijks in het nieuws en Nederland kan dan nauwelijks nog om hem heen.
De 56-jarige burgemeester is bezig aan zijn tweede ambtstermijn in Nijmegen. Naar eigen zeggen besluit hij volgend jaar of hij een derde termijn nog ziet zitten.