Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Linda gaat wolven spotten op de Veluwe

Linda gaat wolven spotten
Linda gaat wolven spotten © Omroep GLD
RHEDEN - In Linda breekt UIT! laat ik, Linda Geerdink, zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week ga ik op wolvenexcursie op de Veluwe, georganiseerd door Natuurmonumenten.
Sinds de wolf terug is in Nederland, is het dier ongelooflijk populair én impopulair. Love him or hate him, klinkt het vaak. Maar wat weten we eigenlijk van dit bijna mythische dier en belangrijker nog: wat moet je doen als je er een tegenkomt? Ik ga op zoek naar antwoorden en de wolf.
Of we er één tegenkomen? Dat zie je hier:
De workshop is van Oerrr, het jeudprogramma van Natuurmonumenten, dus ik neem mijn dochtertje mee. We melden ons bij het bezoekerscentrum in Rheden. Mijn dochter kijkt haar ogen uit. We zien opgezette dieren en de leukste gadgets om mee op pad te gaan in de natuur. Een walhalla voor natuurliefhebbers. We worden ontvangen door Tonnis Boersma en Ruben Vermeer, twee uiterst vriendelijke boswachters.
Boswachter Tonnis Boersma stoomt ons klaar voor de zoektocht naar de wolf
Boswachter Tonnis Boersma stoomt ons klaar voor de zoektocht naar de wolf © Omroep Gelderland
Met wolvengehuil op de achtergrond wordt de groep ouders met kinderen in een soort collegezaal klaargestoomd voor onze zoektocht naar de wolf.
We hebben in Gelderland een roedel op de Noord-Veluwe en op de Zuid-Veluwe hebben we een wolvenpaar.
Wolf met welpen op de Veluwe
Wolf met welpen op de Veluwe © Luc Enting
De kans dat er deze zomer een roedel bij komt, is dus zeer groot. En nog een bijzonder nieuwtje: in de buurt van het bezoekerscentrum is een wolf gezien die een edelhert te grazen heeft genomen. Het wordt even stil in de zaal.
Boswachter Ruben Vermeer laat zien hoe een wolvenhol eruit ziet
Boswachter Ruben Vermeer laat zien hoe een wolvenhol eruit ziet © Omroep Gelderland
Hoopvol en met gezonde spanning gaan we met z'n allen naar buiten, op zoek naar de wolf en sporen van het roofdier. Tijdens de wandeling zoeken we dierensporen in het zand, leren we over de prooien van de wolf, over het gedrag, de leefomgeving en hoe het komt dat je af en toe een verdwaalde wolf ziet lopen...
Ter illustratie, niet de wolf van dit verhaal.
Ter illustratie, niet de wolf van dit verhaal. © Natuurmonumenten
Maar ook waarom we blij mogen zijn dat de wolf terug is in ons land. En dat niet iedereen er blij mee is, denk alleen al aan de herder van de Rhedense schaapskooi. Zij heeft een wolfwerend raster dat het beest op afstand moet houden.
Ondertussen zou ik niets liever willen dan er een tegenkomen terwijl mijn dochter een prangende vraag heeft voor de boswachters: "Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?" Nieuwsgierig naar het antwoord? Bekijk dan de video: