Gelderland

Personeelstekort in de horeca: 'Studenten vieren na corona liever feest'

Steeds minder jongeren werken in de horeca.
Steeds minder jongeren werken in de horeca. © Pixabay
ARNHEM - Er staan meer vacatures open dan ooit in Gelderland: maar liefst vijftigduizend, volgens het CBS. Dennis Dekkers is horeca-eigenaar in Nijmegen én dringend op zoek naar personeel. Hij stelt dat met name jongeren niet terugkeren naar hun vroegere bijbanen. "Het is een heel groot probleem."
Aan de talkshowtafel van de Week van Gelderland vertelt Dennis dat het vlak voor de coronacrisis ook al wel lastig was om personeel te vinden. "Daar komt bij dat we niet al ons personeel hebben kunnen houden, de steunpakketten waren daarvoor niet toereikend. We hebben van een deel van ons personeel afscheid moeten nemen."
Kijk hieronder naar het gesprek over personeelstekorten in de Week van Gelderland
Jongeren keren na corona niet terug naar hun oude bijbaan.

Werken bij de GGD

Veel studenten zijn tijdens corona tijdelijk gaan werken bij de GGD en verdienden meer dan ze in de horeca deden. "Die hele groep die je heel graag weer terug wil, die komt nu niet terug. Die heeft het potje goed gevuld en hoeft even niet zo nodig."
Volgens Dennis hebben jonge mensen wat in te halen. "Zij hebben ook twee jaar lang niks kunnen doen en zij zijn nu weer op zoek naar een festival of een feestje. De horeca is toch vooral in het weekend, dus die komen nu niet zo snel terug."

Alle sectoren

De horeca is niet de enige sector waar de personeelstekorten groot zijn. In bijna alle sectoren zijn er problemen. Volgens Wilma Elbertsen van werkgeversorganisatie VNO-NCW komt dit deels door de coronacrisis, maar zijn er ook andere oorzaken.