Gelderland

'Nederlanders hebben liever een kleintje', zegt bierprofessor

Bier in kleine glazen, daar houden we van.
Bier in kleine glazen, daar houden we van. © ANP
NIJMEGEN - Deze week is het de week van het Nederlandse bier, maar wat onderscheidt ons nu van bierdrinkers over de grens? De Nijmeegse bierprofessor Has van Goethem legt dat voor Omroep Gelderland haarfijn uit.
Van Goethem (41) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en werkte in die tijd bij Café Samson. Daar kwam hij erachter dat collega's elkaar nog wel eens tegenspraken als het ging over bier.

Bierprofessor

En dus is hij zelf onderzoek gaan doen en het bleek dat dit lastiger was dan hij dacht. Al snel kreeg hij 'de bierprofessor' als bijnaam. Van Goethem: “Er is helaas geen officiële opleiding voor, het is een beetje een geuzenaam. Destijds maakten we met de lokale omroep een programma waar mensen bier proefden. Aan het einde van de uitzending vertelde ik er dan iets over. Vanaf dat moment werd ik de bierprofessor genoemd.”
In de Week van Gelderland ging het over bier:
'Bierprofessor' vertelt over bier.

Bierboek

Begin juni brengt de professor samen met zijn biercompagnon Ivo Thijssen zijn eerste boek uit: Bierboek met schuim. De Britse ‘beerhunter’ Michael Jackson was daarbij hun inspiratiebron. “Hij beschreef in de jaren tachtig en negentig de Europese biercultuur. Inmiddels zijn er veel nieuwe stijlen. Wij waren van mening dat die ook ingepast moeten worden.” Het boek beschrijft vijf verschillende Europese bierculturen van vijf landen: Nederland, Duitsland, België, Tsjechië, en Groot-Brittannië.
In de Week van Gelderland werd niet alleen over bier gepraat, maar er werd uiteraard ook geproefd. “We proeven uit wijnglazen. Die zijn prima om uit te proeven, want je kunt er goed uit ruiken.”

Kleine glazen

Van de Duitsers weten we dat zij graag bier drinken uit grote glazen, halve liters. Ook Engelse drinken het liefst bier uit grote glazen, maar wat is nu typisch Nederlands als het gaat om het drinken van bier? Wat doen wij, wat anderen niet doen? “Wat typisch Nederlands is, is dat wij bier drinken in kleinere glazen; fluitjes en Amsterdammertjes. Dat is echt de Nederlandse manier.

Rondjes

Daarnaast hebben wij echt een rondjescultuur. Je haalt en betaalt gelijk voor iedereen. En echt Nederlands is natuurlijk de twee vingers schuim op een pilsje”, zegt de bierprofessor tot besluit.