Gelderland

Kijken! BuitenGewoon heeft nu een livestream met gierzwaluwen

Gierzwaluwen in nestkast
Gierzwaluwen in nestkast © Jochem Kühnen
BEEK - Een kijkje in het verborgen nest van een supersnelle vogel. Dat kan met een nieuwe livestream van BuitenGewoon. Deze nestkast hangt in een gewone straat met rijtjeshuizen, maar aan een huis met nog véél meer nestkasten. In totaal zijn er dit jaar zeker negen paartjes gierzwaluwen in nestkasten te vinden.
Gierzwaluwen komen elk jaar naar dezelfde nestkast om te broeden. Ze komen aan rond eind april en vertrekken eind juli weer richting Afrika. Ze zijn maar kort hier, maar weten dus na maanden rondvliegen in Afrika nog feilloos hetzelfde nestkastje terug te vinden. Het paartje in deze nestkast maakt hier sinds 2018 gebruik van. De eerste vogel van het paartje kwam dit jaar op 9 mei aan, de tweede de dag erna.
Er wordt ieder jaar verder gebouwd aan het nestje, maar in deze nestkast moest het paartje opnieuw beginnen met de bouw omdat het vorige nest door huismussen onbruikbaar was gemaakt. Het paartje heeft al wat nieuwe nestmateriaal aangebracht en op 19 mei was het eerste eitje zichtbaar.

Update 3 juni 2022

Op 19, 21 en 23 mei werden in totaal 3 eitjes gelegd in nestkast 1. Helaas belandde 23 mei een eitje buiten het nestje en 24 mei zelfs nog een tweede. Gierzwaluwen zijn ware luchtacrobaten, maar in de nestruimte kunnen die lange vleugels soms onhandig zijn. Daarnaast is het nest nog niet volledig hersteld. Normaal gesproken werken gierzwaluwen het eerste seizoen dat een nestruimte wordt bezet aan het bouwen van een nestje, maar dan worden er nog geen eitjes gelegd. Het seizoen erna komen ze dan terug, bouwen verder aan het nest en leggen eitjes. Elk seizoen erna wordt er nog verder aan het nest gebouwd. In de nestkast van de stream is er eigenlijk pas een beginnetje gemaakt aan het nest en bied het nu nog niet genoeg weerstand om eitjes op hun plek te houden.
Er wordt nu gebroed op het overgebleven enkele eitje. Het broeden duurt ongeveer drie weken, dus zo rond 13 juni zou het moeten uitkomen.
Ondertussen wordt er bij het wisselen tussen mannetje en vrouwtje (de geslachten zijn op beeld niet te onderscheiden) voor het broeden regelmatig nestmateriaal meegenomen. Het nestmateriaal wordt uit de lucht gevangen. Een week geleden waaide het krachtig, toen werd ook een stuk plastic meegenomen.
Bij de directe buren van de gierzwaluwen op de stream in nestkast 2 wordt ook gebroed. Daar is ook al één eitje buiten het nest beland, maar wordt nog op twee eitjes gebroed. In totaal wordt er nu in 8 nestkasten door gierzwaluwen gebroed, van één andere nestkast is het niet te controleren en nog één andere nestkast is afgelopen weken nieuw bezet geraakt.
Kijk hier naar de livestream