Arnhem en omstreken

Slachtoffer bruut geweld looft beloning uit voor gouden tip, maar heeft dat zin?

Het slachtoffer heeft zijn knie verbrijzeld.
Het slachtoffer heeft zijn knie verbrijzeld. © Politie Arnhem-Zuid/Eigen foto
ARNHEM - De man die afgelopen zondag zwaargewond raakte in Arnhem, tast in het duister wie hem van zijn snorfiets trapte. Het slachtoffer loofde eerst een beloning van 1000 euro voor de gouden tip en verhoogde dat bedrag later zelfs naar 2500 euro. Wat is de kans dat de dader nog wordt gepakt?
De man werd zondag ‘uit het niets’ op de Pleijbrug van zijn snorfiets getrapt, vertelde zijn vriendin aan Omroep Gelderland. Zijn knie is verbrijzeld en ook liep hij schaafwonden op over zijn hele lichaam. “We willen heel graag dat de dader gepakt wordt”, zei Shagol.
De politie verspreidde een signalement van de dader: hij zou 30 tot 35 jaar oud zijn en op een olijfgroene snorfiets hebben gereden. Omdat het erg druk was op de brug waar het incident gebeurde, hopen de politie en het slachtoffer dat mensen zich met tips of camerabeelden melden.
Wat is de kans dat de dader alsnog gepakt wordt? Bij de politie in Oost-Nederland ligt het oplossingspercentage bij misdrijven op 30 procent. Kijken we naar zaken waarin een getuigenoproep wordt geplaatst, lijkt dat nog iets hoger te liggen.
Bij het landelijke opsporingsprogramma Opsporing Verzocht lag het oplossingspercentage in 2020 zelfs op 48,7 procent. In bijna de helft van de zaken verrichte de politie na hulp van kijkers aanhoudingen.

Effect van gouden tip

In Arnhem loofde het slachtoffer dus zelf een flinke beloning uit voor de gouden tip. De vraag is of die beloning tot meer tips leidt. Het Openbaar Ministerie (OM) kan dat niet zeggen. “Daar is geen onderzoek naar gedaan”, zegt een woordvoerder.
Uit een rapport van de Open Universiteit in Heerlen van vorig jaar valt wel op te maken dat ‘een in het vooruitzicht gestelde financiële een leidend motief kan vormen’. Maar de bereidheid tot het verstrekken van informatie is volgens de onderzoekers van veel meer factoren afhankelijk. En het is niet duidelijk hoe groot de rol van een gouden tip daarin dan is.
De hoogte van de beloning lijkt volgens de onderzoekers niet per se iets uit te maken. Er bestaat namelijk ‘geen aantoonbare relatie tussen de meldingsbereidheid en het verhogen van de tip- en beloningsgelden’, klinkt het.
Volgens onderzoek van de Open Universiteit in Heerlen variëren de bedragen van de beloningen in ons land gemiddeld tussen de 3.000 en 30.000 euro. In 2014 en 2015 werd dertig keer per jaar een beloning uitgeloofd en in de jaren daarop liep dit op naar ruim zeventig. In 2020 daalde dit aantal weer naar 24.
Bij het OM gaat de hoofdofficier over het uitloven van een beloning. “Dit wordt veelal ingezet in zaken waarin de rechtsorde is geschokt en die geen of onvoldoende aanknopingspunten hebben voor de opsporing”, aldus de woordvoerder. Of als een langdurig opsporingsonderzoek nog niet tot een oplossing heeft geleid.

Nog geen tips

Volgens het OM staat het slachtoffers en nabestaanden vrij om zelf een beloning uit te loven. “We sturen er dan doorgaans wel op aan dat hierover duidelijke afspraken worden gemaakt.”
“Bijvoorbeeld zodat alle tips naar de politie gaan, die het vervolgens aan de uitlover van de beloning kan melden als een tip heeft geleid tot opheldering en in aanmerking komt voor uitbetaling.” Dat gebeurt volgens hem in principe zonder de identiteit van de tipgever bekend te maken.
Vooralsnog heeft de beloning van 1000 euro voor het slachtoffer in Arnhem nog geen effect gehad. Bij de politie zijn nog geen tips binnengekomen.