Gelderland

Benzineprijs in Duitsland gaat flink dalen: 'Ik verwacht gigantisch veel tanktoerisme'

Topdrukte bij een tankstation net over de Duitse grens.
Topdrukte bij een tankstation net over de Duitse grens. © ANP
DOETINCHEM - Het is je misschien al opgevallen aan de pomp: de prijs van een liter benzine is weer flink aan het oplopen. De gemiddelde prijs gaat richting de 2,20 euro. Hoe kan dat? En scoren we binnenkort in Duitsland weer een volle tank voor minder geld?
2,34 euro. Dat was volgens het CBS de hoogte prijs die we voor een liter benzine moesten betalen. Het gaat dan om de gemiddelde prijs voor een liter Euro 95 in ons land, gemeten vóór het kabinet de accijnzen op brandstof verlaagde.
Sinds 1 april betalen we 17,3 cent minder voor een liter benzine. De gemiddelde prijs zakte daardoor halverwege april naar 2,07 euro. Maar een maand later is dat alweer een dubbeltje meer: 2,18 euro.
De prijzen aan de pomp verschillen wel flink. Zo betaal je bij de bekende goedkopere tankstations, zoals in De Heurne en bij Fieten Olie in Doetinchem, rond de 2,10 per liter. Langs de snelweg betaal je soms meer dan 2,40 euro.
De ontwikkeling van de gemiddelde brandstofprijzen sinds 1 maart:

Waarom wordt de benzine steeds duurder?

Simpel gezegd door de hoge olieprijs, gestuwd door de oorlog in Oekraïne. “Het is een kwestie van vraag en aanbod”, zegt voorzitter Ewout Klok van BETA, de belangenvereniging van tankstations. “Vrijdag werd bekend dat Rusland de gasleveranties naar Finland stopt, dat merk je ook direct aan de benzineprijs.”
Ook de euro-dollarkoers speelt volgens hem een rol. Maar de benzine is volgens hem vooral zo duur door de hoge accijnzen. “We roepen al langer: daar moet wat aan gebeuren. De accijnzen moeten verder omlaag.”

Hoe zit het met de prijzen in Duitsland?

Op dit moment loont het niet of nauwelijks om voor benzine de grens over te gaan. Bij de goedkopere tankstations in Duitsland betaal je rond de 2 euro voor een liter E10. Maar die prijzen gaan flink zakken, want ook in Duitsland komt er een tankkorting aan.
De energiebelasting op benzine wordt vanaf 1 juni met 30 cent verlaagd en daarmee bespaar je nog eens 5 cent aan btw, meldt ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Een snelle rekensom leert dat een liter E10 dan zo’n 1,65 euro zou kosten. De korting geldt in eerste instantie voor drie maanden, tot eind augustus.

Tanktoeristen over de grens

Dat de benzine in Duitsland goedkoper wordt, heeft volgens Klok geen invloed op de prijzen op de pomp hier. “Maar wel voor de afname in Nederland. Ik verwacht een gigantische tanktoerisme als de benzineprijzen in Duitsland gaan dalen.”
Ook ADAC verwacht in de eerste dagen van juni een stormloop naar de pompen. Veel automobilisten zouden in mei niet meer tanken, omdat ze wachten op de lagere benzineprijzen vanaf 1 juni.
Dat is niet alleen slecht nieuws voor de pomphouders aan de Duitse grens, zegt Klok. “Het treft de hele grensstreek. Want men tankt niet alleen in Duitsland, ze gaan er ook boodschappen doen en sigaretten kopen. Het weglekeffect is enorm. Het enige wat we daar nu aan kunnen doen is met elkaar naar de overheid roepen dat er wat moet gebeuren. De accijnzen moeten echt verder omlaag.”