Rivierengebied

Afgedankt textiel opnieuw in de winkel: 'Aan veel spullen zit nog een kaartje'

Mike van der Meulen sorteert kleding.
Mike van der Meulen sorteert kleding. © Omroep Gelderland
TIEL - Zo'n 1,8 miljoen kilo textiel gooien inwoners van Rivierenland jaarlijks in de textielbak. Je verwacht dat het dan goed terechtkomt. Toch lukt dat lang niet altijd, concludeert afvalinzamelaar Avri. De organisatie is daarom zelf een sorteercentrum begonnen, van waaruit textiel wordt gerecycled.
Cirtex heet het nieuwe centrum op het Tielse bedrijventerrein Kellen. Het doel is tot circulair textiel te komen. De afgelopen maanden is proefgedraaid en nu ligt er een voorstel voor de gemeenteraden in de regio om het project voort te zetten.
Bekijk hier hoe het er in het centrum aan toegaat:
Zo gaat het er in het textielcentrum aan toe
"Textiel is een van die stromen waar geen zicht op is wat ermee gebeurt", vertelt Cees Brouwer van Avri. "Veelal gaat het richting Afrika. Te vaak wordt het verbrand of achtergelaten in de woestijn. Het is ook een van de meest vervuilende industrieën op de wereld. Dus we zijn aan het kijken of we het zelf kunnen sorteren, maar ook of we het hele ketenproces in deze regio kunnen onderbrengen. Zo kom je uiteindelijk van textiel in de winkel weer tot nieuw textiel in de winkel."

Veel nieuwe artikelen

Veel van de spullen in de kledingcontainer zijn nog zó goed, dat ze direct door kunnen naar de kringloopwinkel, vertelt medewerker Mike van der Meulen. "Je kunt zien wanneer mensen de kast opgeruimd hebben", zegt hij. "Dan heb je ineens heel veel jassen en truien. Er zitten ook heel veel nieuwe artikelen tussen, met kaartjes en al. Die hebben mensen dan niet op tijd teruggestuurd of ze willen het gewoon niet meer hebben. Heel zonde dat dat eigenlijk in de afvalbak verdwijnt."
De spullen die niet meer goed genoeg zijn voor verkoop, kunnen chemisch of mechanisch weer tot vezels voor garen of vilt verwerkt worden voor nieuwe kleding of zaken zoals kussens, tassen of isolatie. Het echt slechte materiaal wordt samen met plastic tot een composiet geperst waarvan bijvoorbeeld straatmeubilair gemaakt kan worden.

Welkome werkgelegenheid

Werkzaak Rivierenland zorgt voor de werknemers. Momenteel zijn dat er vijftien, wanneer Cirtex op stoom komt zou dat oplopen tot zo'n zestig medewerkers. Het centrum is een welkome pek voor mensen die niet zo makkelijk ergens anders aan de slag komen. "Vooral omdat het zittend gedaan kan worden en fysiek niet zwaar is", vertelt Miranda Schouten, projectleider van Werkzaak. "Dat is niet zo veel beschikbaar op de arbeidsmarkt en daar is juist wel veel behoefte aan."
Komende tijd moeten de gemeenten in Rivierenland besluiten of zij door willen met het textielcentrum. Volgens Brouwer zijn er goede argumenten om dat te willen. "We moeten met elkaar echt gaan zorgen dat we zuiniger worden met onze grondstoffen", zegt hij. "En we hebben als overheid daarin verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt natuurlijk altijd discussiëren over hoever die verantwoordelijkheid gaat. Dat is aan de gemeentebesturen."
En er zijn ook minder nobele argumenten. "De markt voor grondstoffen is erg grillig"", aldus Brouwer. "Met Cirtex zou je stabiliteit creëren en een vast bedrag gaan beuren per kilo textiel. Dat zijn inkomsten die via de afvalstoffenheffing weer ten goede komen aan de inwoners."