Arnhem en omstreken / Achterhoek

Stormschade of wateroverlast? Weet wie je moet bellen

Een omgewaaide boom in Beekbergen
Een omgewaaide boom in Beekbergen © Persbureau Heitink
ARNHEM - Gelderland zet zich schrap voor een tweede dag op een rij met flinke buien en stevige rukwinden. Maar wanneer bel je bij problemen door noodweer nou 112? De ervaring leert dat mensen te snel het noodnummer 112 intoetsen.
Limburg krijgt vandaag de volle laag, maar ook wij ontkomen niet aan heftige buien. Wie overlast van het noodweer krijgt, belt al snel met de hulpdiensten. En dat is niet altijd de bedoeling.
Politiewoordvoerder Sven Strijbosch legt uit hoe het zit. "Mensen zijn snel geneigd het noodnummer 112 te bellen. Bij acuut gevaar moet je dat ook zeker doen", legt hij uit op Radio Gelderland. "We zien helaas ook vaak dat 112 wordt gebeld als er geen acuut gevaar is. Dan heb je het bijvoorbeeld over loshangende takken, putdeksels die omhoog komen of afgewaaide dakpannen. Dat zijn geen zaken voor 112, daar hebben we andere nummers voor."
Op sociale media duiken op dagen als vandaag kaartjes op met aanwijzingen wie je wanneer moet bellen.

0900-0904

Bij instortingsgevaar of een ernstig ongeval hoef je niet na te denken, vervolgt Strijbosch. Dan bel je 112. "Heb je stormschade of wateroverlast, dan kun je in veel gevallen bij de brandweer terecht. Denk aan loszittende gevelplaten, een boom die op de weg dreigt te vallen. Dat zijn zaken die urgent zijn, maar waardoor je niet in levensgevaar bent. Daarvoor is een speciaal nummer: 0900-0904."
In heel veel gevallen kun je gewoon de gemeente bellen, bijvoorbeeld als bomen en struiken zijn losgeraakt en in de berm liggen. En heb je rotzooi in de tuin door noodweer, moet je die zelf opruimen.
Op dagen als vandaag staat de telefoon bij de meldkamers van de hulpdiensten (politie, ambulance, brandweer) roodgloeiend. Strijbosch: "We hebben twee meldkamers in Gelderland, in Arnhem en in Apeldoorn. Als we meer telefoontjes verwachten door het extreme weer, dan zetten we extra mensen in. Vandaag zijn het er zo'n vier per meldkamer."
De politiewoordvoerder waarschuwt iedereen: "Weet wanneer je 112 belt. Doe je dat bij een omhooggekomen putdeksel, weet dan dat er iemand anders moet wachten, iemand die bij een heftig ongeluk betrokken is geweest."
Zie ook: