Gelderland

Zware onweersbuien op weg naar Gelderland: dit kun je verwachten

Donkere wolken boven Ede donderdag.
Donkere wolken boven Ede donderdag. © Suma Adams
ARNHEM - Na het noodweer van donderdag ligt er weer een dag met zwaar onweer in het verschiet. Voor vrijdag is code geel afgegeven in onze provincie. Hoe erg gaat het spoken?
Alfred Snoek van Weerplaza ziet de eerste regen- en onweersbuien geleidelijk naar onze provincie komen. Tussen 12.00 en 17.00 uur is hier code geel van kracht. “Het kan op een aantal plaatsen echt even flink regenen. Daar kun je in korte tijd tientallen millimeters regen te verwerken krijgen.”
Tegelijkertijd zijn er ook plaatsen waar het volgens hem allemaal erg mee kan vallen. “Dus het verschilt erg van plek tot plek.”

Grootste dreiging aan de provinciegrens

De heftigste buien verwacht hij in Limburg. Daar heeft het KNMI code oranje afgegeven, vanwege de kans op windstoten van ruim 100 kilometer per uur, wateroverlast en hagel van 2 centimeter of meer. Het zuidoosten van onze provincie kan daar wat van meekrijgen.
“Inwoners die op de provinciegrens wonen, moeten toch net wat vaker naar de lucht kijken of het ook net niet bij hen over komt", zegt Snoek. "Maar ik denk dat het in Gelderland wat dat betreft net goed gaat uitpakken, vandaag.”
Toch is het volgens hem verstandig om rekening te houden met een paar forse buien. In de avond trekken de buien weer weg. “Het is kortstondig”, besluit de weerman.