Rivierengebied

Aardbeien zijn 'sexy als nooit tevoren' en de oorzaak verrast je

De zomerkoninkjes doen het goed dit jaar.
De zomerkoninkjes doen het goed dit jaar. © ANP
DOORNENBURG - Het is zo'n week dat je denkt dat het al hoogzomer is. Met heel veel zon, hoge temperaturen, verfrissend onweer en zwoele avonden. Dat maakt ook dat aardbeien nu al mateloos populair zijn. De zomerkoninkjes zijn niet aan te slepen, want ze zijn natuurlijk het lekkerst bij zomers weer. Maar hoe komen ze dit jaar zo sexy?
Bij kwekerij de Beijer in Doornenburg weten ze alles van aardbeien. En ze zijn er trots op. De Beijer is een echt familiebedrijf, dat al tientallen jaren draait om de aardbei. Door slimme teelt weten ze een ouderwets lekkere, zoete aardbei te maken. Aardbeienteler Arno de Beijer: "Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar in het algemeen worden aardbeien gewaardeerd om hun zoete smaak, sappige eigenschap en sexy uitstraling door hun ronde vorm en dieprode kleur."

Gasprijzen

De hoge gasprijzen zorgen er verrassend genoeg voor dat de aardbeien dit jaar extra lekker zijn. Arno de Beijer legt uit: "Doordat we de kassen nu niet extra verwarmen met behulp van het dure gas, hebben de aardbeien langer nodig om te rijpen. We laten de zon alleen haar werk doen. De aardbeien liggen dus langer te zonnen, zeg maar. En juist ook de koelere nachten geven de aardbei meer smaak."

Koester je aardbei in de koelkast

Maar hoe blijft zo'n vers gekochte aardbei dan lekker, is je hem niet meteen oppeuzelt? De Beijer weet het: "Aardbeien blijven het langst goed in de koelkast. En als je ze dan verspreid op een bord of schaal legt, dan voorkom je ook nog dat ze beurs worden. Maar haal ze een uurtje van tevoren eruit als je ze gaat eten. Dan zijn ze het allerlekkerst."
Je kan de zomerkoninkjes ook invriezen. Leg ze ook dan verspreid op een bord in de vriezer. Als ze dan bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een zakje of bakje doen. In de diepvries kan je ze dan zo'n jaar bewaren. Weet wel dat ze zacht zijn als je ze dan hebt ontdooid. Maar dat maakt ze perfect voor een frisse smoothie of gewoon door de yoghurt.

Wassen of niet wassen?

Kwekerij de Beijer plukt de aardbeien met de hand. Arno de Beijer zegt dat je ze niet hoeft te wassen, maar hij adviseert het wel om ze even onder de kraan te houden, vlak voordat je ze gebruikt: "Laat het kroontje dan zitten tijdens het spoelen en haal het daarna er af. Dan worden de aardbeien niet waterig." Ook is zijn advies om het kroontje te laten zitten als je je aardbeien bewaart. Zo voorkom je dat schimmel en bederf een extra kans krijgen.