Arnhem en omstreken

Johnny van Doorn heeft nu eigen café in Arnhem: 'Daar werd hij nog wel eens uitgezet'

Edith Ringnalda, de weduwe van Simon Vinkenoog.
Edith Ringnalda, de weduwe van Simon Vinkenoog. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ruim dertig jaar na zijn dood is schrijver en dichter Johnny van Doorn nog altijd springlevend in Arnhem. Naast het naar hem vernoemde plein en monument, werd eerder dit jaar zijn poëzieprijs nieuw leven ingeblazen. Nu is er ook een Van Doorncafé, in het voormalig café Babo. Midden in het centrum. Stadsdichter Jesse Laport en weduwe Yvonne openden het onder toeziend oog van vele oude vrienden en bekenden van Johnny.
Zo ook Edith Ringnalda, de weduwe van Simon Vinkenoog. "Zijn ontdekker", weet Edith. Ze herinnert zich hoe Simon en Johnny vaak samen gingen optreden. "Dan zat hij al in de trein en hing hij uit een raampje naar ons te zwaaien. Vervolgens zaten we met zijn drieën in een coupé en gingen aan de drank." Het gezelschap rookte een sticky, vertelt Edith, terwijl ze met haar vingers een rookgebaar naar haar mond maakt. "Want dat kon nog. En er kwamen karretjes langs met flesjes port en sherry."
Zo begon dan een nieuw dichtersavontuur, ervaarde Edith. "Johnny was natuurlijk een van de machtigste en heerlijkste dichtersfenomenen die ons land ooit heeft gekend."

'Jules Deelder spoot achter gordijntje'

De eerste keer dat Simon haar meenam, was in het Arnhemse Luxor, herinnert Edith. "Daar was Johnny ook. Jules Deelder die achter een gordijntje stond te spuiten en nog een paar van die gekken." Een vriendenclub 'om u tegen te zeggen', vond Edith. "Ik voelde me daar meteen in thuis."
Yvonne is nog altijd een van haar hartsvriendinnen. Beiden zijn ervan overtuigd dat Johnny het geweldig mooi zou vinden dat er een café naar hem is vernoemd in zijn thuisstad. Toen hij zelf nog in Arnhem woonde, zag Johnny alle cafés wel van binnen, vertelt Yvonne. "Daar werd hij ook nog wel eens uitgezet. Omdat hij in dat keurige Arnhem van toen toch niet helemaal paste. Ze vonden hem excentriek."
Toen hij later bekend werd, kwamen ze ineens met het gastenboek. Of Johnny daar alsjeblieft wat in wilde schrijven, zag Yvonne. "Daar zette hij dan natuurlijk wat aardigs in. Hij was niet rancuneus. Eigenlijk een heel lief mens."

'Fles vloog tegen muur kapot'

Ook Cristi Kluivers bewaart warme herinneringen aan Johnny. Zij en haar inmiddels overleden ex-man, kunstschilder Aat Veldhoen, waren jarenlang buren van Johnny en Yvonne. Ze herinnert zich een avond waarop er gezellig gegeten en gedronken werd. De televisie waarop een concert te zien was, schakelde ineens over naar 'pittige porno'. "Er ontstond een komisch gebeuren waarbij Aatje de televisie harder wilde zetten en Johnny hem uit wilde doen." Een halve liter Grolsch die vervolgens door de kamer vloog, raakte bijna haar hoofd, beschrijft Cristi. "Die vloog tegen de muur kapot."
Maar als je hem nodig had, kon je altijd een goed gesprek met Johnny voeren, weet Cristi. "Ik mis hem enorm. Hij was een dierbare vriend." Op zijn sterfbed was zij er ook bij. "Hij was 46 jaar. Veel te jong natuurlijk. Het ging heel snel. Zo triest, naar en heftig. Niemand kon meer wat doen."

'Meest fenomenale voordrachtskunstenaar'

Johnny was totaal uniek, weet Edith. "Als je een optreden van hem zag, dan zou je dat van je levensdagen niet vergeten. Dat was ongekend en zal nooit meer terugkomen." De meest fenomenale voordrachtskunstenaar die ze ooit gezien heeft, vult Cristi aan. "Ik val vaak in slaap als een dichter iets voorleest. Maar bij Johnny niet. Daar werd je wakker van en ging je van nadenken."
Mede-eigenaar van café Van Doorn Tijs Bergervoet maakte Johnny niet bewust mee. Hij was vier jaar oud toen Johnny overleed. "Maar Arnhemmers die een beetje recalcitrant zijn en buiten de paden lopen, vind ik altijd wel interessant. Het is een legendarisch figuur. Dat vonden wij een mooi eerbetoon voor ons café." Met zijn medecompagnons is Tijs ook onder meer eigenaar van Strand Zuid en Brasserie Thialf.

'Geest poëzie door de zaak'

Echt een literair café moet het niet worden, maakt Tijs duidelijk. Al zullen er wel een aantal literaire avonden komen waarop 'de geest van de poëzie door de zaak zal waaien'. "Maar er is ook veel ruimte voor andere dingen. Het wordt een 'all day hangout' waar je kunt ontbijten, lunchen en borrelen en een daghap kunt krijgen. Op sommige avonden zal er een dj zijn."

Zie ook: