Gelderse Vallei

Oud-militair hangt drie jaar cel boven het hoofd voor smokkelen heroïne in dienstauto

De oud-militair wordt onder meer verdacht van het vervoeren van heroïne.
De oud-militair wordt onder meer verdacht van het vervoeren van heroïne. © ANP (archief)
BARNEVELD - Tegen een 41-jarige oud-militair van de Koninklijke Marechaussee is donderdag drie jaar cel geëist. Justitie verdenkt de Barnevelder van het vervoeren van heroïne in zijn dienstauto, in 2017. Dat deed hij samen met een 46-jarige dorpsgenoot, die justitie ziet als de aanjager van de gebeurtenissen. Hij hoorde vijf jaar en 10 maanden tegen zich eisen.
De verdenkingen zijn aan het licht gekomen door de inzet van meerdere undercoveragenten. Zo werd informatie over de verdachte verzameld, maar justitie zette ook andere middelen in, zoals telefoontaps, om erachter te komen wie er lekt en wat de verdachte doet.
Door het maandenlang volgen van de verdachte zou duidelijk zijn geworden dat er sprake is van een crimineel, die meerdere soorten harddrugs en wapens in zijn bezit heeft en die ook verkocht. Ook het vervoer van harddrugs in de dienstauto van de militair, die pas later in beeld komt, wordt op deze manier duidelijk. De officier van justitie zei op de zitting dat 'er wel een boek over geschreven worden'.

'Uitgelokt door justitie'

De verdachten ontkennen niet dat ze wat met het drugstransport te maken hebben, maar justitie is volgens hen veel te ver gegaan door gebruik te maken van undercoveragenten. “Mijn cliënt zat in een zware periode. Hij zat door omstandigheden in geldnood”, zegt de advocaat van de 46-jarige Barnevelder.
Precies op dat moment kwam een Engelse undercoveragent om de hoek kijken. De agent zou de verdachte hebben aangespoord illegale dingen te doen. Daarvoor is dat, zo zegt de verdediging, nooit gebeurd.
De verdachte heeft het gevoel dat hij is uitgelokt door justitie om criminele handelingen uit te voeren. “Als de Engelsman niet was langsgekomen, hadden we hier nu niet gezeten”, wijst hij ook op de aanwezigheid van de militair.
Met hem zou hij een drugstransport hebben uitgevoerd. Dat er wat vervoerd is in oktober 2017 ontkennen de mannen dus ook niet. Zelf stellen ze niet te weten dat het ging om drugs. Het betaalde vervoer werd voorgesteld door de Engelsman. Uiteindelijk reden de verdachten met de heroïne, gekregen van undercoveragenten, naar andere undercoveragenten toe, om het af te leveren. Dit deden ze met de dienstauto van de militair.

Spijtbetuiging

Beide mannen betuigden donderdag spijt voor hun daden, maar blijven erbij dat het niet zo uit de hand had hoeven lopen. “Het is een filmscript geworden, geschreven door justitie”, zegt de advocaat van de militair. Volgens haar deugt het van geen kant.
Wat de rechtbank van deze zaak en de inzet van undercoveragenten vindt, moet nog blijken. De uitspraak volgt pas over een aantal weken, op 8 juli, omdat de rechtbank langer nodig heeft om alles goed uit te zoeken.