Noord-Veluwe

Dit 130 jaar oude schip vaart eindelijk weer in Harderwijk

Dit 130 jaar oude schip vaart eindelijk weer in Harderwijk
Dit 130 jaar oude schip vaart eindelijk weer in Harderwijk
HARDERWIJK - Een stukje cultureel erfgoed wordt weer zichtbaar en dus is de Harderwijker Botterstichting blij. Een uniek vissersschip uit 1886 keert na een uitgebreide restauratie weer terug op de golven van het Veluwemeer bij Harderwijk. Dat betekent groot feest onder botterfanaten, want zo'n uniek schip mag niet ontbreken in de vloot.
Voor de historische vissersschepen, de zogenaamde botters, was het de laatste jaren moeilijk om het hoofd boven water te houden. De botters, die zijn bestempeld als cultureel erfgoed, voeren tijdens de coronacrisis niet en werden nauwelijks geëxporteerd.
Gelderland probeert de vaartuigen in stand te houden, nu dus met de terugkeer van de historische botter HK 103 in de haven van Harderwijk. "Zo kunnen we laten zien dat we trots zijn op ons visserijverleden", zegt Rob Spierenburg van Chartervaart Harderwijk.

Geen vis meer

In het verleden speelden botters een belangrijke rol in het vangen van vis. "Onder meer van haring en ansjovis", vertelt Spierenburg. "Tegenwoordig wordt er niet meer mee gevist. Je hebt nu schepen die krachtiger zijn en daardoor effectiever."
Het unieke schip uit 1886 is van vissersschip veranderd in een recreatieschip. "Vanwege de hoge investeringskosten voor restauratie wilden de vorige eigenaren het schip verkopen. Harderwijker Wim van den Berg heeft hem nu opgekocht en zo komt ie terug in Harderwijkse handen", zegt Spierenburg.

Emmer water

Vrijdag werd HK 103 feestelijk onthaald op het Piereiland in het Veluwemeer. Publiek reisde hier op dertig botters naartoe. Kort voor het aanleggen aan het eiland werd de botter die op dat moment nog de EB 18 heette, traditioneel omgedoopt tot de HK 103 door er een emmer water overheen te gooien. Natuurlijk werd ook het naambordje vervangen.
De HK 103 is volledig gerestaureerd. Dit heeft ruim een halfjaar geduurd. Een groot gedeelte van het schip is onder handen genomen. Bernard Jacobs was verantwoordelijk voor de restauratie van de ruim 130 jaar oude boot. Hij heeft nog wel een advies voor de nieuwe eigenaar: "Vooral veel mee gaan varen en niet stil laten liggen. Dan gaat ie het langst mee."