Liemers

Bijles hard nodig voor wiskunde: 'Leerlingen hebben veel gemist'

Een leerling doet eindexamentraining
Een leerling doet eindexamentraining © ANP
ZUTPHEN - Deze vrijdag doen duizenden vwo-leerlingen het eindexamen wiskunde. Een lastig vak, dat door twee jaar afstandsonderwijs en het lerarentekort nóg meer aandacht nodig heeft, merken Gelderse bijlesdocenten.
Wiskundebijlesdocent Fred Neelissen uit Nijmegen heeft een druk jaar. Zijn eenmanszaak, die het hele jaar door bijlessen aanbiedt, is al vanaf het voorjaar volgeboekt. "Na twee coronajaren heb ik het nu weer erg druk. Ik heb een paar maanden geleden een stop moeten inlassen, omdat er geen plek meer is."
De bijlesdocent ziet steeds meer achterstanden bij de leerlingen die hij begeleidt. "Aan de ene kant zijn dat achterstanden die zijn opgelopen vanwege de coronapandemie", zegt hij. "Maar je ziet ook dat er minder aandacht is voor de kernvakken. Ik zie leerlingen die in het derde jaar van vmbo zitten en moeite hebben met sommen uit groep 8."

Uitval van docenten

Het tekort aan leerkrachten voor kernvakken als wiskunde speelt mee in de achterstanden, denkt een begeleider van het Huiswerkinstituut HIP in Ede. "Ik hoor van leerlingen dat de lessen soms niet door kunnen gaan omdat een docent ziek is." Ook door de lessen die lang op afstand werden gegeven, lopen leerlingen achter. "Ze hebben gewoon minder kennis opgedaan en belangrijke stukken gemist."
Ook bijlesdocent wiskunde Peter van Rijswijk van Bijles Zutphen ziet dat leerlingen het live onderwijs de afgelopen twee jaar echt hebben gemist. "Leerlingen die nu eindexamen doen, hebben daar twee jaar mee te maken gehad. Ik ben daarom ook altijd live bijles blijven geven, dat is zo belangrijk."

Normering

Van Rijswijk denkt dat de impact van de achterstanden niet per definitie in de slagingsresultaten terug te zullen zien zijn. "Ik denk dat het mee kan vallen. Ten eerste omdat er veel bijgespijkerd is, door extra bijles maar ook op scholen door extra geld van de overheid. En als het echt slecht gemaakt wordt, kan ook nog de normering naar beneden worden bijgesteld."
Ook hebben alle eindexamenleerlingen dit jaar recht op een extra herkansing. De effecten zullen dan ook misschien pas later opgemerkt worden, zegt hij. "Het is heel terecht dat ze extra ruimte krijgen, hoor. Maar de vervolgopleiding is niet minder moeilijk. Dat kan best pittig worden voor deze groep."