Stedendriehoek

Carla gooit dak vol zonnepanelen, maar in felle zon doen ze helemaal niks

BRUMMEN - Vijftien zwarte glimmende zonnepanelen liet Carla Wijnhoven op haar dak leggen. De beste die er zijn, aldus haar installateur. Maar als de zon fel schijnt, doen ze het niet. Een probleem waar steeds meer Gelderlanders mee te maken hebben, of krijgen.
Aan het Stroomdal in Brummen zijn de bewoners flink aan het verduurzamen geslagen. Er zijn meer huizen mét zonnepanelen dan zonder. Dat zorgt alleen ook voor problemen, want het elektriciteitsnet in de wijk is nog helemaal niet klaar om zoveel stroom te vervoeren.
Bekijk hier de problemen in Brummen
Carla's zonnepanelen gaan uit als de zon schijnt
In december besloten Wijnhoven en haar partner vijftien zonnepanelen op hun huis te leggen. "Goed voor het milieu en voor onze portemonnee, dachten we." Dit voorjaar doet ze alleen een nare ontdekking. "Als de zon fel schijnt, zo tussen 13.00 en 15.30 uur, dan schakelt de omvormer uit. Daar balen we flink van."
In een app die de teruglevering van stroom van haar zonnepanelen weergeeft, ziet Wijnhoven regelmatig de teller op 0 staan. "Dan is ie een paar uur buiten gebruik, waardoor je een stuk minder opbrengst hebt dan vooraf was berekend."
Marloes de Vink van Liander legt uit wat er op zo'n moment gebeurt: "Zonnepanelen op woonhuizen leveren bij felle zon en een laag stroomgebruik stroom terug aan het laagspanningsnet. In de panelen zit een beveiliging die ervoor zorgt dat de panelen uitschakelen op het moment dat er te veel elektriciteit wordt teruggeleverd en de spanning in de kabels te hoog wordt. Dit om te voorkomen dat de kabels, die de energie moeten transporteren, overbelast raken en er een storing optreedt."

75.000 huishoudens

De grenzen van het laagspanningsnet zijn in Brummen dus bereikt. Net als op veel andere plaatsen, want 75.000 huishoudens in Nederland kunnen hun opgewekte zonnestroom vaak niet terugleveren. "We snappen heel goed dat dat harstikke vervelend is. Voor het milieu is het fantastisch wat ze doen, maar het financiële zal iets meer tijd kosten om de investering terug te verdienen", zegt De Vink.
Wie last heeft van de zogenaamde 'spanningsproblemen' kan dit melden bij Liander. "Het eerste kwartaal van 2022 zijn hierover 225 klachten binnengekomen. Vorig jaar waren dat er 150. We zien dus dat het aantal klachten toeneemt, en we verwachten ook dat dat nog meer zal toenemen omdat het uitbreiden van het net tijd kost", zegt De Vink.
Zonnepaneleneigenaren moeten dus wachten op de werkzaamheden van Liander. Voor Brummen geldt dat er al wel plannen zijn. "Hier moeten kabels verzwaard worden en er moet transformatorhuisjes bijgebouwd worden. Dit gaat begin 2023 gebeuren." Sneller kan volgens De Vink niet, vanwege een tekort aan ruimte, technici en materialen.

Voorlichting

Voor Wijnhoven zit er dus niets anders op dan te accepteren dat haar zonnepanelen bij felle zon geen stroom terugleveren. "Onderaan de streep gaan we hierdoor meer betalen dan verwacht. Ook zal het uiteindelijk langer duren voordat we ze hebben terugverdiend. Heel jammer."
Op korte termijn worden er 88 huizen bijgebouwd in haar wijk. De Brummense hoopt dat haar toekomstige buren voorlichting krijgen over de situatie met de zonnepanelen. "Het is echt van belang dat nieuwe bewoners weten wat er speelt, zodat ze een goede afweging kunnen maken."
Liander lanceerde recent een website waar je een melding kan doen als je spanningsproblemen ervaart. Via deze website van Liander kun je zien of je buren problemen ervaren met hun zonnepanelen.