Gelderland

Windmolens staan weer stil en dat kan 'zomaar 9000 euro per dag kosten'

Windmolens bij sluis Weurt / Centrale Gelderland
Windmolens bij sluis Weurt / Centrale Gelderland © John Beckmann / RN7
WEURT - De nieuwe windmolens op het Engie-terrein in Nijmegen staan weer stil. Er is wéér een storing. De bedoeling was dat de windmolens in november 2021 al in productie zouden worden genomen.
Mediapartner RN7 heeft laten uitrekenen wat de vertraging kost: ruim 9000 euro per dag aan opbrengsten. Oktober vorig jaar liet een woordvoerder van de centrale weten dat de verwachting was dat de windmolens in november al zouden draaien. Maar dat gebeurde niet.
De ingebruikname werd uitgesteld tot 15 februari omdat er onderdelen misten én tegelijkertijd moest er ook nog volop worden getest. Begin april liet Engie opnieuw weten dat er vertraging was: een steeds terugkerende storing maakte dat de molens niet konden draaien.

Oplossing is nabij

"Het heeft even geduurd, maar afgelopen vrijdag is vastgesteld dat het om een stukje hardware gaat, om precies te zijn de beveiligingsmeetapparatuur in de bekabeling", laat een woordvoerder weten. "Komende week zitten we met de betrokken partijen om tafel, maar de verwachting is dat de oplossing nabij is en we binnen nu en twee weken de windmolens in bedrijf zullen hebben."
RN7 heeft Engie gevraagd naar de kosten die de vertraging met zich meebrengt, maar daar wilde het bedrijf niet op ingaan. Ze lieten alleen weten dat het zonde is als de windmolens stilstaan, omdat er dan geen inkomsten zijn. "Maar we willen wel dat het draaien veilig gaat."