Achterhoek

Hagel, valwind en een tornado; ontstaat er vrijdag een supercell in de Achterhoek?

In de Achterhoek is er kans op een supercell.
In de Achterhoek is er kans op een supercell. © Pixabay
De bliksem sloeg vandaag al in huizen in de provincie, de stevige buien zorgden voor wateroverlast en er werd code oranje afgegeven. Maar dat lijkt slechts een voorproefje voor vrijdag, want dan kan er een supercell ontstaan.
"Alles moet daarvoor precies goed vallen", vertelt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza. Hoewel 'goed' niet direct geassocieerd wordt met de gevolgen van een supercell. Het is namelijk de zwaarste vorm van een bui met extreem weer.
Dat betekent dat we op onze hoofden, auto's en huizen moeten passen. "Grote hagelstenen, valwinden en in het meest extreme geval betekent het dat er een windhoos bij ontstaat. Ook wel bekend als een tornado", legt Klaassen uit.

Achterhoek de pineut

Een kleine kanttekening: de kans op een supercell is volgens de weerman alleen aanwezig in de Achterhoek. "Gebeurt het, dan heb je wel een groot probleem. Er ontstaat dan schade aan huizen en de natuur." In de rest van Gelderland worden langdurige regenbuien verwacht. Dat is goed voor de natuur. "Maar ook weer niet als het allemaal in één keer valt."
Ben je dus van plan om in de middag buiten iets te ondernemen, stel dat dan uit. "Het begint vrijdagmiddag, maar dan trekt het best wel rap weer voorbij", voorspelt de weerman. "In de avond is het voorbij."

Vrijdagmiddag code geel

Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag code geel afgegeven. De waarschuwing voor gevaarlijk weer geldt van 12.00 tot 17.00 uur. "Vooral in het zuidoosten van Gelderland vallen onweersbuien met kans op hagel, windstoten tot 75 km/uur en veel neerslag in korte tijd", aldus het weerinstituut.

Zie ook: