Noord-Veluwe

Duizenden huurwoningen verduurzaamd, maar wat levert het de bewoners nou op?

Twee timmermannen zetten dubbel glas in een jaren 30-woning
Twee timmermannen zetten dubbel glas in een jaren 30-woning © ANP
ARNHEM - De provincie Gelderland gaat samen met dertig woningcorporaties duizenden sociale huurwoningen verduurzamen en daar is veel geld mee gemoeid: 220 miljoen euro.
In totaal gaat het om 5700 woningen, het project kost bijna 40.000 euro per woning. Naast de verduurzaming worden de woningen ook klaargemaakt om aangesloten te worden op een warmtenet of -pomp.
Alle woningen gaan er minimaal drie energielabels op vooruit. Bij woningcorporatie Omnia Wonen op de Noord-Veluwe wordt er bij twee woningen flink ingegrepen. Die woningen hebben nu energielabel G, maar als de werkzaamheden klaar zijn, vallen ze in categorie A en B. En er moet flink wat gebeuren. "Dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en er komt HR+glas", vertelt een woordvoerder van de corporatie. "Eigenlijk pakken we de hele buitenschil van de huizen aan."

'Tussen de 500 en 1250 per jaar'

Maar wat levert het de huurders nou precies op? Dat blijkt moeilijk in te schatten. "Het is afhankelijk van de grootte van het huis, het type gedrag en dat maakt het ingewikkeld om het concreet in euro's uit te rekenen. Maar de huurders gaan sowieso een flinke stap maken", vertelt Susanne Hoogers van Milieu Centraal.
De provincie durft het aan om wel een zeer globale schatting te maken. "Het is natuurlijk wel sterk afhankelijk van de gasprijs, die op dit moment ongekend hoog is", schrijft een woordvoerder. "Bij de huidige gasprijs van 2,50 euro (per m3, red.) levert dit een besparing op van 500 tot 1250 euro per jaar."
Experts geven aan dat bedrag niet voor zeker aan te nemen. Als de gasprijs mogelijk weer daalt, is de besparing ook minder hoog.