Gelderse Vallei

'Ik dacht dat er een raket viel', huis onbewoonbaar na blikseminslag

'Ik dacht dat er een raket viel', zegt deze buurtbewoner.
'Ik dacht dat er een raket viel', zegt deze buurtbewoner. © Omroep Gelderland
HOEVELAKEN - Buurtbewoners reageren geschrokken nadat donderdagochtend vroeg de bliksem insloeg in een huis in Hoevelaken. Dat gebeurde bij een woning aan de Leeuweriklaan, die onbewoonbaar is verklaard. "Het is bizar", zegt buurtbewoner Bart van Deuveren.
Van Deuveren beschrijft wat er donderdagochtend precies gebeurde: "Wij hebben om 5.30 uur het terras bij ons vastgebonden, omdat er hele harde windvlagen aankwamen. Het onweerde toen wel een klein beetje, maar dat viel reuze mee."
Toen Bart een kwartiertje later weer naar binnen kwam en naar bed wilde gaan, gebeurde het: "Toen zagen we in één keer een hele grote lichtbal, een vuurbal. Een hele harde knal, het leek wel oorlog. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt."
De reacties uit de buurt:
Huizen ontruimd na blikseminslag: 'Ik dacht dat er een raket viel'
Van Deuveren ging gelijk bij zijn buren kijken: "Toen zagen we het al: de dakpannen lagen er af de hele buurt was in rep en roer. Meterkasten waren er allemaal uitgeslagen. In de hele buurt lag het stroom eruit."
Het rommelde al een beetje en er werd wel onweer verwacht, zegt hij, maar hij dacht dat het wel over zou trekken: "Ik zag in één keer die vuurbal, daar schrok ik het hardste van. Het was ook eerst de knal, en toen zag ik die vuurbal komen. Dat is zo raar. Normaal gesproken zou je zeggen, je ziet eerst de flits en dan de knal, maar dit was gewoon andersom. Het is echt bizar. Zoiets maak je nooit meer mee in je leven, hoop ik."

Gaslek

Een buurvrouw reageert ook geschrokken: "Ik ben altijd al bang voor onweer geweest, dus het is niet nieuw. Maar dit is wel heel heftig."
Volgens Bart van Deuveren is de vuurbal naar binnengeslagen: "Via de meterkast. Op de waterleiding, de gasleiding. En er is ook een gaslek in de straat ontstaan."
De pannen vielen bij een woning van het dak.
De pannen vielen bij een woning van het dak. © Daniël Hol/Persbureau Heitink
De buurvrouw vertelt dat ze vanwege de gaslucht hun huis uit moesten: "Wij moesten ook het huis uit en toen zijn we opgevangen door het café. Dat was fantastisch, ontbijt en alles hebben we gehad."

Niemand gewond

Van Deuveren is blij dat er niemand gewond is geraakt: "De vader en moeder zitten gewoon voor, op de straat, die willen niet weg. Binnen is het een ravage, stopcontacten van de muren. Het is gewoon drama."
Een buurvrouw valt hem bij: "Daar zijn we ook heel blij om, dat er niets gebeurd is, dat we er goed uitgekomen zijn, vooral het gezin. Een wonderbaarlijke dag is het wel vandaag. Maar goed we zijn gelukkig allemaal nog bij elkaar."

Huis onbewoonbaar

Het huis waar de bliksem insloeg is onbewoonbaar. Er wordt voor het gezin een tijdelijk onderkomen gezocht.
Tegen het eind van de ochtend was het gaslek gedicht en mocht de rest van de buurtbewoners weer naar huis.