Arnhem en omstreken

In heel Arnhem geldt nu de noodtoestand (vanwege het klimaat)

Arnhem roept de klimaatnoodtoestand uit.
Arnhem roept de klimaatnoodtoestand uit. © ANP
ARNHEM - In heel Arnhem is de noodtoestand afgekondigd, vanwege het klimaat. Dat heeft de gemeenteraad besloten in navolging van enkele andere overheden. De klimaatcrisis vormt volgens de raad een grote bedreiging voor het leven op aarde. De klimaatnoodtoestand zou een 'sterke erkenning zijn van de gezamenlijke opdracht om een maximale inspanning te leveren om de opwarming van de aarde zo veel als mogelijk te beperken'.
"Ik wil zo graag iets doen", bepleit Floor Hogenhout (Partij voor de Dieren). Altijd maar meer willen heeft ons onze welvaart en economie gebracht, realiseert zij zich. "Maar wat vertel ik straks mijn kleinkinderen over wat er allemaal is misgegaan? De aarde zit in nood, dus ik hoop dat we na kunnen denken over wat er allemaal niet meer hoeft. Ik wil zoveel liever uitleggen over hoe we de ijsberen hebben gered."

Klimaatjaarrekening

Nobel, vindt Alwin van Engelenburg. Maar de VVD'er vraagt zich af wat het besluit nu echt betekent voor een stad als Arnhem. Of wie de jaarlijkse 'klimaatrekening' gaat maken en presenteren waar het voorstel toe oproept. Die moet naast het financiële plaatje inzicht geven in de broeikassenuitstoot. "Worden dat taken voor een extra lobbyist of de zevende wethouder?", verwijst hij naar de extra wethouder die de beoogde coalitie wil benoemen.
Ze zien ons aankomen bij de Raad van Ministers van Europa, relativeert Scott van den Broek (CDA) de rol die je als lokale overheid hebt. De Arnhemse zorgen over de noodtoestand moeten namelijk richting verschillende nationale en internationale bestuurslagen actief worden uitgedragen. Nathalie Nede (ChristenUnie) geeft aan voor het behoud van de schepping te zijn, maar ziet niet wat dit voorstel daaraan bijdraagt. En voor FvD'er Gino Luurssen is de 10 procent inflatie sowieso een veel heftigere noodsituatie dan het klimaat.

'Raakt aan burgerrechten'

Het uitroepen van een noodtoestand impliceert wel dat er middelen gebruikt kunnen worden die raken aan burgerrechten, ziet Marlies Neutkens (Volt). Toch gaat zij uit van zorgvuldige afwegingen en besluit voor te stemmen.
Het college zal ook na het aannemen van dit voorstel blijven handelen binnen de bevoegdheden die ze van de raad krijgt, stelt wethouder Cathelijne Bouwkamp haar gerust. Wel ziet zij veel volwassenen en kinderen die zich grote zorgen maken over de ontwikkeling van het klimaat.