Rivierengebied

'Versteend' Ammerzoden is blij met vergroening

In de Sint Clarastraat wordt er vergroend
In de Sint Clarastraat wordt er vergroend © Omroep Gelderland
AMMERZODEN - Als je de Sint Clarastraat in Ammerzoden binnenrijdt, schitteren de grindstenen je tegemoet. Af en toe springt er een tuin uit waar wat groene planten zijn aangebracht, maar de bewoners van deze straat zijn dol op grind. Althans: dat wáren ze, want inmiddels wil deze straat meer kleur voor de deur.
Henk en Adie wonen op nummer 48 en hebben net zoals de rest van de straat weinig groen in hun voortuin. En dat heeft zo zijn redenen. Henk legt uit: "Dat komt omdat wij best wel last hadden van katten die groeven in de tuin. Ik heb er toen allemaal zwerfkeien in gelegd met vetplantjes ertussen." Maar toch heeft ook Henk liever groen in zijn tuin en dat gaat vandaag gebeuren. Henk en Adie doen samen met de buren mee aan De Groenste Straat Van Gelderland, dus er is werk aan de winkel.
Tuin met zwerfkeien
Tuin met zwerfkeien © Omroep Gelderland

Blij

Wethouder Erik van Hoften van Maasdriel, waaronder Ammerzoden valt, is blij met de vergroening. Terwijl hij de eerste kruiwagen vol met grind schept, vertelt hij: "De verstening in onze gemeente zit hem voornamelijk in de dorpen en de kernen van onze gemeente. De hele gemeente beslaat zo'n 75 vierkante kilometer, daarvan is twee derde landbouwgrond. Dus het is behoorlijk groen in het buitengebied, maar in de dorpen kan het beter."
Ondanks de groene uitstraling van de landbouwgrond heeft Stichting Steenbreek de gemeente Maasdriel toch uitgeroepen tot meest versteende gemeente van Gelderland. Maar zoals de wethouder zelf ook aangeeft, wordt er vooral gekeken naar de stenen in de dorpen en kernen, binnen de bebouwde kom. Het dorp Ammerzoden wil graag de eerste aanzet geven en gaat dus hard aan de slag.

Anti-kat, maar wel groen

Henk is inmiddels bezig met het verwijderen van de keien uit zijn tuin. Daarvoor terug komen allerlei groene vaste planten voor terug, maar ook anti katten planten. Erik Stuurbrink van kwekerij De Batterijen vertelt: "Ik heb hier bijvoorbeeld citroentijm, dat vinden katten niet lekker. Net zoals pepermunt, daar houden de katten niet van. Niet alle kruiden zijn 'anti-kat', maar de grote geurende planten, zoals ook de lavendel zijn niet geliefd bij katten."
Als uiteindelijk de tuin van Henk ontsteend is, is het hopen dat de katten het wat minder leuk vinden.
Vol met planten, onder andere anti katten planten
Vol met planten, onder andere anti katten planten © Omroep Gelderland

Vingers jeuken

Ook bij buurvrouw Inge beginnen de groene vingers te jeuken. De tuin is nu volledig bedekt met een laag grind met in het midden een palmboom. Dat grind gaat eruit want ook Inge heeft liever een tuin met planten. En dat is een prachtige metamorfose geworden.
Grind eruit en plantjes erin
In de rest van de straat verdwijnen de hele dag overal stenen en komen er groene planten voor terug. De gemeente draagt ook een steentje bij door regentonnen te plaatsen bij iedere bewoner die dat wil. Wanneer de avond valt, is Ammerzoden nog steeds geen groene oase. Maar in de Sint Clarastraat begint het er al aardig op te lijken.
In het televisieprogramma strijden zeven plaatsen in de provincie om de titel De Groenste Straat van Gelderland. Onder toeziend oog van presentator Rob Kleijs ondergaan grind- en stenen tuinen een metamorfose. Twee jonge tuinarchitecten laten zien dat een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk kan zijn. Een vakkundige jury bepaalt in de finale wie met deze felbegeerde titel aan de haal gaat, maar dit programma kent alleen maar winnaars: de bewoners, de planten en de dieren.