Arnhem en omstreken

Hert knuffelt met een koe: is dit normaal?

Damhert knuffelt koe.
Damhert knuffelt koe. © Hélène Westerhof
ARNHEM - Een hert dat met een koe knuffelt, hoe normaal is dat? Hélène Westerhof stuurde foto's van het bijzondere moment naar Omroep Gelderland. Dierenarts Peter Klaver legt uit.
De redactie van Omroep Gelderland krijgt vaak mooie of bijzondere foto's binnen. Deze keer zijn het foto's die Hélène Westerhof in de buurt van Arnhem maakte. Ze fietst veel en trof op één van haar tochtjes een liefdevol tafereeltje aan van een hert tussen de koeien.
Het was niet de eerste keer dat ze zoiets zag: "Ik heb, toen ik nog in Wageningen woonde, op een fietstocht ook al eens zoiets gezien."
Damhert geeft koe een kopje
Damhert geeft koe een kopje © Hélène Westerhof

Koe-knuffelen, maar dan anders

Dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard kijkt naar de foto's en legt uit wat we zien: "Het is een damhert. Een mannetje. Zijn gewei is nog niet helemaal volgroeid. Ik denk dat ie minimaal twee tot drie jaar oude is."
En de koeien: "Dat zijn mooie blaarkoppen. Het lijken ook wat jonge runderen, maar dat weet ik zo niet zeker."
Klaver omschrijft het tafereeltje als: "Koe-knuffelen, maar dan door een damhert. Dat doen ze op die foto ook, een beetje zoenen, zeg maar."
Hert knuffelt met een koe: is dit normaal?
Hert knuffelt met een koe: is dit normaal? © Hélène Westerhof

Is dat normaal?

"Waarschijnlijk is het hert het bos uitgekomen, over de draad heen gesprongen en die denkt: nou een paar leuke koeien, daar ga ik even bij staan", speculeert Klaver. "Heel vaak zie je dat koeien en herten wel mengen met elkaar."
Volgens hem komt het ook wel vaker voor dat verschillende dieren het gezelschap van elkaar zoeken. "Ja, tussen koeien en herten. Maar ook tussen paarden en herten. Eén van mijn assistentes heeft geitjes en daar stonden 's nachts al eens herten tussen, even met elkaar te communiceren."
Damhert snuffelt aan koe
Damhert snuffelt aan koe © Hélène Westerhof

Waarom doen ze dat?

Klaver vindt het dan ook niet heel vreemd om het damhert tussen de koeien te zien: "Het zijn hele verre familieleden. Het zijn allebei herkauwers die gras eten. Het zijn een beetje maatjes. Het zijn ook geen concurrenten van elkaar."
Het is dus goed mogelijk dat ze elkaar opzoeken voor de gezelligheid, maar ook vanwege de veiligheid: "Het is ook wel bekend dat herten het gezelschap van koeien opzoeken met de gedachte dat ze daar minder gevaar lopen voor de vos of de wolf. Zeker als herten tussen paarden staan, paarden zijn erg groot, en die waarschuwen dan wel als er gevaar aankomt."
Waren de mensen maar zo lief voor elkaar
Onder de foto's van het hert en de koe op Facebook bevestigt Annemarie Coolen-Kennes het verhaal van Klaver: "Damherten zijn heel makkelijk in de omgang met andere dieren. Die van ons lopen gewoon tussen de paarden en eten samen hooi."
Ria van Zomeren reageert vertederd: "Wat lief. Waren de mensen maar zo lief voor elkaar." Cees Westera heeft het ook al eens gezien; "Jaren geleden was er een ree die zich elke morgen aansloot bij een kudde koeien in de wei in Sinderen. In de avond vertrok ze weer."
Bas Verzendaal ziet in het tafereeltje een voorbode van wat er komt en citeert Jesaja 11:7: "Koe en berin zullen samen weiden, hun jongen zullen bij elkaar neerliggen."