Gelderse Vallei

'Collega's kijken me niet meer aan', militair zou heroïne met dienstauto hebben vervoerd

De oud-militair wordt onder meer verdacht van het vervoeren van heroïne.
De oud-militair wordt onder meer verdacht van het vervoeren van heroïne. © ANP
BARNEVELD - "Ik ben verschrikkelijk stom geweest en zag mijn hele leven uiteen vallen." Harde woorden van een inmiddels oud-militair van de Koninklijke Marechaussee uit Barneveld. Woensdag zat hij samen met een andere verdachte - eveneens uit Barneveld - in de beklaagdenbank in de rechtbank in Zutphen. Justitie verdenkt hem van het bezit en vervoer van heroïne, wat hij deed met zijn dienstauto, én omkoping.
De gebeurtenissen zouden al plaatsgevonden hebben in 2017, maar door onderzoek en andere omstandigheden staan de Barnevelders nu pas terecht. De 41-jarige militair wil de kwestie eigenlijk al langer afsluiten, maar dat is tot dusver niet gelukt. Zichtbaar geëmotioneerd vertelt de grote gespierde man dat hij destijds in moeilijkheden zat. In zijn familie lag iemand op sterven en ook zijn woning kampte met onderhoudsproblemen. "Ik zat met andere gedachten, dan neem je bepaalde risico's die je anders niet zou nemen."

Undercoveragenten

Die risico's - volgens justitie het vervoer en bezit van heroïne - zouden zijn aangedragen door de andere verdachte. De 46-jarige man is een vriend van de militair. Hij kwam al vaker in contact met de politie. Omdat de politie destijds dacht dat hij zich met criminele activiteiten bezighield, besluiten ze meerdere undercoveragenten in te zetten om dat uit te zoeken.
Door 'zaken' met de verdachte te doen, komt justitie meer over de al dan niet criminele activiteiten van de man te weten. Zo zou hij contacten hebben met een politiemol, die hem informatie verschaft. Ook zegt justitie dat hij meerdere soorten harddrugs, waaronder xtc en speed in zijn bezit zou hebben en heeft verkocht aan de infiltranten. Als de politie tot een huiszoeking overgaat, wordt nog meer drugs gevonden, net als een aantal wapens en patronen.

Kinderkamer

Maar volgens de verdachte en zijn advocaat is van het merendeel wat de infiltranten ontdekt hebben niks waar. Wat in verslagen tussen de verdachte en de undercoveragenten staat, zou zijn verzonnen. Om dat verhaal kracht bij te zetten riep de verdediging drie getuigen op, die ook in de gespreksverslagen voorkomen en criminele activiteiten zouden hebben meegemaakt. Zij stellen stuk voor stuk dat al die zaken niet hebben plaatsgevonden.
Toch kan de verdachte niet volledig ontkennen dat hij betrokken is met de drugswereld. Gevonden patronen zouden in een kinderkamer hebben gelegen, maar de man, die af en toe moeilijk uit zijn woorden komt, zegt dat hij niet weet hoe die daar komen. In de periode dat dit speelde zat hij slecht in zijn vel. Hij had huwelijksproblemen, zijn kinderen woonden niet bij hem en hij zat in geldnood. De verdachte hield zo nu en dan feesten en dan bleef er wel eens iemand slapen. Het gevonden pistool zou van een vriend zijn. Wie dat dan is, wil hij niet vertellen.

Legitimatie

Als een Engelse undercoveragent, naar wat later blijkt, heroïne naar zijn land wil vervoeren en de 46-jarige verdachte vraagt dat te faciliteren, besluit hij de hulp in te roepen van de militair, in ruil voor geld. Samen zouden ze vervolgens het plan voor het transport, van Hengelo (Overijssel) naar Haarlem hebben gemaakt. "Ik wist niet wat het was", zegt de verdachte.
De voorzitter van de rechtbank vraagt vervolgens of hij het idee had met wat illegaals bezig te zijn, maar dat weerlegt hij. "Ik vroeg de man om zijn legitimatie. Die gaf hij. Als het illegaal zou zijn, had hij dat nooit gedaan. Zo heeft hij mij ervan overtuigd dat het niet illegaal was."
Ook de 41-jarige militair zegt niet te weten wat ze vervoerden. Hij zag het als werk. Ook bij de Koninklijke Marechaussee vervoerde hij wel eens wat van A naar B. "Als ik niet het idee heb wat ik vervoer, kan ik het voor mijzelf rechtvaardigen", legt hij uit. Na afloop van het vervoer kwam bij hem wél het idee op dat hij wat verkeerds had gedaan.

Corruptie

Voor het transport maakten de Barnevelders gebruik van de dienstauto van de verdachte militair. De drugs zouden in de beveiligde kluis van de wagen zijn gestopt. "Die auto gebruikte ik ook om naar de voetbal te gaan, of naar verjaardagen. Het klopt dat je die auto alleen voor werk mag gebruiken, maar de praktijk is anders", vertelt de man.
Ik ben een ander mens geworden en heb er verschrikkelijk van geleerd
De 41-jarige oud-militair van de Koninklijke Marechaussee
Toen zijn vermoedelijke daden uitkwamen, is hij ontslagen bij de Koninklijke Marechaussee. Hem werd corruptie verweten, maar dat is volgens de verdachte totaal niet aan de orde. "Ik heb niet ervaren dat ik corrupt ben geweest. Informatie verstrekken aan criminelen of naar links kijken bij de stempelbalie op Schiphol en mensen stiekem doorlaten, dat zie ik als corruptie. Als ik informatie zou delen, zou ik ook mijn collega's benadelen. Dat zou ik nooit doen. Dit heb ik als privépersoon gedaan. Ik zit hier met een bak schaamte aan tafel. Op het moment dat ik corrupt was geweest, had ik mijzelf wel voor mijn kop kunnen schieten, om het zo te zeggen."
Hij heeft veel last gehad van de gevolgen van de actie. "Ik ben in een verschrikkelijk gat gekomen. Je collega's zijn je maten, door sommige word ik niet meer aangekeken. Bij een begrafenis van een oud-commandant was ik niet welkom. Dat doet wat met je."

'Criminele contacten weggedaan'

Inmiddels heeft hij zijn leven weer herpakt. "Financieel gaat het goed, ik heb ander werk en dat is op orde. Ik ben een ander mens geworden en heb er verschrikkelijk van geleerd." De man vertelt dat hij het vervelend zou vinden weer in een gat te vallen, met het oog op een mogelijke gevangenisstraf. Dan moet hij alles wat hij de afgelopen jaren bereikt, weer inleveren. Omdat de militair bang is dat publiciteit over de strafzaak hem zal achtervolgen, heeft zijn advocaat bij aanvang van de zitting gevraagd of de zaak achter gesloten deuren kan plaatsvinden. Daar ging de rechtbank niet in mee.
Ook met de andere verdachte, de 46-jarige, gaat het inmiddels goed. Hij heeft zijn leven op de rit en verdient zijn geld op een legale manier. "Al mijn criminele contacten heb ik weggedaan", zegt de man.
De strafzaak gaat donderdag verder. De officier van justitie vertelt de strafmaat die hij voor ogen heeft, en de advocaten van beide verdachten houden hun pleidooi.