Arnhem en omstreken

Arnhem hoopt via nieuwe leverancier eerder van Russisch gas af te kunnen

Een demonstrant pleit voor het vertrek van Gazprom vanwege de oorlog in Oekraïne.
Een demonstrant pleit voor het vertrek van Gazprom vanwege de oorlog in Oekraïne. © ANP
ARNHEM - Arnhem maakt er werk van om zo snel mogelijk te stoppen met het afnemen van Russisch gas. Dat maakt wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagavond duidelijk.
De aanbesteding om een nieuwe gasleverancier te vinden, zijn volgens haar inmiddels in een vergevorderd stadium. "Hopelijk wil de winnaar eerder gaan leveren, zodat we sneller kunnen stoppen met Russisch gas", betoogt Bouwkamp.

Contract tot 2023

Het contract met het Russische Gazprom loopt nog tot 2023. Dat voortijdig stoppen of openbreken zou contractueel erg ingewikkeld liggen, waardoor de gemeente daar vooralsnog niet voor koos.
Gerrie Elfrink (SP) ziet dat als het blijven spekken van de oorlogskas van Poetin en wil weten of het college meegaat in de oproep van de minister om voor 10 oktober de contracten met het Russische staatsbedrijf te beëindigen.

'Doen er alles aan'

Bouwkamp zegt zich gesteund te voelen door de uitspraken van de minister. "We doen er alles aan om daaraan te kunnen voldoen."
Elfrink kondigt aan met een voorstel te komen om het college de concrete opdracht mee te geven voor 10 oktober te stoppen met Russisch gas. De gemeenteraad stond hem niet toe dat direct woensdagavond te doen.