Arnhem en omstreken

Gemeenteloket in Arnhem-Zuid mogelijk dit jaar heropend: 'Zonder crisis, oorlog of corona'

Het winkelcentrum in Kronenburg waar Loket Zuid gevestigd is.
Het winkelcentrum in Kronenburg waar Loket Zuid gevestigd is. © Google Street View
ARNHEM - Het gemeentelijke loket in Arnhem-Zuid zal op korte termijn niet worden heropend. Dat werd duidelijk na vragen van raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal) aan wethouder Jan Van Dellen over de balie die door personeelstekort al even dichtzit. Van Dellen gaf aan nog wel de hoop te hebben Loket Zuid nog dit kalenderjaar te openen. "Maar dan moet er geen crisis, geen oorlog, geen corona-uitbraak en geen extreme uitval ontstaan."
De personele zorgen spelen al een groot aantal maanden, constateert Van Dellen die aangeeft welke inspanningen hij levert om die zorgen het hoofd te bieden en mensen binnen te halen.

Tien personen in opleiding

Die inspanningen hebben opgeleverd dat er op dit moment tien personen in opleiding zijn. Hoe complex dat is maakt de wethouder duidelijk door aan te geven dat voor alle 120 nationaliteiten die in Arnhem wonen, een andere paspoortaanvraag geldt.
De loketten in Noord en Zuid beide enkele dagen per week openen, ziet Van Dellen niet als optie omdat Loket Zuid qua capaciteit slechts ongeveer 20 procent van de afhandelingen aankan. De druk op het werkproces is bovendien extra vergroot doordat alle Oekraïense vluchtelingen moesten worden ingeschreven en langdurige uitval van zittend personeel.

Hogere salarissen?

Waarom de wethouder er niet voor kiest de salarissen voor baliemedewerkers te verhogen, wil Gerrie Elfrink (SP) weten. "Dan haal je ze daarmee weg uit Nijmegen, Renkum of Rozendaal." Maar Van Dellen meent dat er al een prima salaris wordt geboden en dat dat niet het struikelblok vormt.
Dat Arnhem het desondanks toch voor elkaar krijgt om bijvoorbeeld paspoortaanvragen binnen vijf dagen af te handelen waar dat in andere gemeenten soms drie maanden is, noemt Van Dellen 'grote klasse'.