Arnhem en omstreken

Nieuwe wethouders van Renkum presenteren hun plannen

College van B&W van Renkum. Vlnr: Daniëlle van Bentum (GemeenteBelangen), Joa Maouche (GroenLinks), Agnes Schaap (burgemeester), Marinka Mulder (PvdA)
College van B&W van Renkum. Vlnr: Daniëlle van Bentum (GemeenteBelangen), Joa Maouche (GroenLinks), Agnes Schaap (burgemeester), Marinka Mulder (PvdA) © Berry de Reus
OOSTERBEEK - Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Renkum staat te trappelen om aan de slag te gaan. Joa Maouche (GroenLinks) en Marinka Mulder (PvdA) beginnen aan hun tweede termijn. Voor Daniëlle van Bentem (GemeenteBelangen) is het wethouderschap nog onbekend terrein.
“Naast het feit dat ik enorm veel zin heb om aan de slag te gaan, vind ik het wel spannend”, vertelt Van Bentem met een grote knipoog. “Politiek gezien weet ik hoe het werkt, maar als raadslid heb ik nooit achter de schermen kunnen kijken. Volgende week ga ik kennismaken met de ambtenaren en dan gaan we aan de slag.”

'Gestreden voor deze portefeuilles'

De wethouder van GemeenteBelangen – de grote winnaar van de verkiezingen – is ontzettend blij dat ze onder andere bouw, infrastructuur en verkeer als portefeuille heeft. “Ik heb jarenlang gewerkt in de bouwwereld. Daar deed ik het risicomanagement van grote bouw- en infraprojecten. Voor deze portefeuilles heb ik dan ook echt gestreden.”
Daarnaast heeft Van Bentem onder meer economie, toerisme en recreatie onder zich. “Deze portefeuilles wil ik veel meer aan elkaar verbinden. Renkum moet daardoor nog meer op de kaart worden gezet als 'Airborne, kunst en Veluwe gemeente'.”
Participatie heeft als woord bijna geen betekenis meer
wethouder Daniëlle van Bentem (GemeenteBelangen)
Als wethouder voor GemeenteBelangen wil ze dat inwoners zich door de gemeente nu eens echt gehoord voelen. “Participatie heeft als woord bijna geen betekenis meer. In Nederland gaan gemeenten ergens naartoe om te luisteren en aan verwachtingsmanagement te doen. Maar zo werkt het niet.”

'Minder opstand in de gemeente'

Door dorpsgericht te werken wil het nieuwe college meer ideeën en kennis ophalen in de zes dorpen. Van Bentem: “Dat heb ik ook zo vaak geroepen in de raad. Er werd dan wel geluisterd naar inwoners, maar vaak net te laat zodat mensen alsnog in opstand kwamen. Dat moeten we niet meer willen. Als het aan mij ligt komt er door een nieuwe manier van participatie absoluut minder opstand in de gemeente Renkum.”
Wethouder Joa Maouche is als wethouder namens GroenLinks verantwoordelijk voor de portefeuille participatie. "We doen al veel aan participatie, dus we moeten ook leren van onze fouten. We gaan daarom buurten bij de buurgemeenten. En misschien gaan we wel gaan experimenteren."

'Het klokje tikt door'

Naast participatie heeft Maouche deze termijn de focus op duurzaamheid, klimaat en energie. “We hebben nog krap 18 jaar om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Het klokje tikt door, dus we moeten nu tempo gaan maken.”
Maouche wil daarom de komende jaren tientallen hectaren grond vol leggen met zonnepanelen. “We hebben zoekgebieden voor zonne-energie aangewezen boven Renkum en Heelsum, en boven Wolfheze. De afspraak is dat er op vijf procent van die zoekgebieden projecten starten. Uiteraard willen we ook graag daken volleggen met zonnepanelen, maar door vergunningsprocedures loopt dat proces nog heel stroperig.”

Windmolens lastig verhaal

Doordat de gemeente is omgeven met Natura 2000-gebieden is het plaatsen van windmolens volgens Maouche een lastig verhaal. “We moeten eerst zorgen dat op de Veluwe het beschermingsgebied van vogels als de wespendief goed geborgd is. Daarom zijn windmolens op de korte termijn nog geen oplossing.”
Net als Maouche start ook Marinka Mulder aan haar tweede termijn als wethouder. Zij richt zich vooral op het sociale domein. “De komende jaren moeten zorg en ondersteuning in de dorpen beschikbaar zijn. Daarom wil ik gaan werken met dorpsteams zodat je in het buurthuis of de bibliotheek met je vraag binnen kan lopen.”

Huurteam wijst op rechten

Ook wil de PvdA-wethouder de inwoners van Renkum meer rechtsbescherming bieden. “Sommige mensen die particulier huren worden momenteel echt uitgeknepen. Door een huurteam op te zetten wil ik samen met de rechtswinkel en de huurdersvereniging mensen wijzen op hun rechten. Je hoeft bijvoorbeeld niet akkoord te gaan met een verhoging van vijftig procent aan servicekosten.”
Tot slot wil Mulder de ambtelijke organisatie een boost geven. “We moeten als gemeente goed bereikbaar en dienstbaar zijn. Dus als je een vraag hebt over bijvoorbeeld verkeer of school dan krijg je snel een duidelijk antwoord. En 'snel' is wat mij betreft binnen een week.”
Het college gaat de komende vier jaar aan de slag met een collegeperspectief genaamd 'Renkum in bloei'. Het zijn de plannen en ambities waar het college het initiatief neemt voor nieuw te formuleren beleid of uitvoering. Het collegeperspectief bestaat uit een vergezicht en tien focuspunten voor de korte termijn.