Achterhoek

Joanne en Johannes vinden boerderij om droom te verwezenlijken

Joanne en Johannes vinden hun droomboerderij
Joanne en Johannes vinden hun droomboerderij © Burgerboerderij De Patrijs
LAREN - De droom van Joanne Malotaux en Johannes Regelink om een ecologische en natuurinclusieve boerderij te beginnen, lijkt eindelijk uit te komen. Ze hebben een voorlopig koopcontract getekend voor de koop van een boerderij in het buitengebied van Laren.
Wat willen Joanne en Johannes ook alweer? Samen met Erik van der Hoeven en Saskia Hebel willen Joanne en Johannes een burgerboerderij beginnen met de naam Patrijs. Doel is om op een andere manier te gaan boeren. Ze willen een gangbaar melkveebedrijf ombouwen tot een gemend, ecologisch, natuurinclusieve boerderij. Op die boerderij is er ruimte voor koeien, maar ook voor bijvoorbeeld kippen of varkens. Daarnaast moet er ook akkerbouw- en tuinbouw en een voedselbos komen. "We gaan kringlopen sluiten, we gaan met de natuur meewerken. We willen een plek creëren waar we goed voor ons landschap en onze aarde zorgen en waar bloemen en insecten terugkomen."
Eind vorig jaar spatte de droom van de twee uiteen toen er een streep ging door een locatie voor zo'n burgerboerderij in Vorden. "Het was eerst een enorme domper, maar al snel werd de knop omgezet om een nieuwe boerderij te vinden", vertelt Joanne Malotaux tussen de koeien in de wei. "We hebben al kennisgemaakt met de koeien. De eerste keer stonden ze wel een beetje raar te kijken, maar langzaamaan gaat er een band ontstaan", zegt ze lachend.

Aanbellen bij boer heeft succes

Het is begin januari als een lid van De Patrijs voor Johannes Regelink en Joanne op onderzoek uitgaat. Hij fietst door de buurtschap Groot Dochteren, onder de rook van Lochem, en belt aan bij Herman en Ina Braakman. Hij meldt dat hij een boerderij zoekt voor zijn vrienden. "Zoiets als dit", zei hij. Vol verbazing zei Ina: "Ach, kom dan maar even binnen voor een kop koffie."
"Ik had al eens gelezen over het initiatief", vertelt Ina vandaag. "Ik zei nog tegen Herman: 'waarom komen zulke mensen nou nooit bij ons aan de deur'". En dat gebeurde dus toch. De partijen ondertekenden deze week de voorlopige koopcontracten.
De boerderij waar de Patrijs moet neerstrijken
De boerderij waar de Patrijs moet neerstrijken © Burgerboerderij De Patrijs

'We zien wel wat er op ons pad komt'

De huidige eigenaren van het melkveebedrijf zijn Herman (60) en Ina (56) Braakman. Herman is op de boerderij opgegroeid. "Mijn opa is de boerderij begonnen." Nu bestaat het bedrijf uit zo'n 70 melkkoeien, maar ooit waren er ook kippen en varkens. "Wij wilden eigenlijk helemaal nog niet van de boerderij af, maar De Patrijs kwam op ons pad", vertellen Herman en Ina.
Wat Herman en Ina nu gaan doen? "Dat weten we nog niet", zegt Herman. "Ik werk in een verpleeghuis en dat blijft ook zo", zegt Ina. "En er komt vast iets op ons pad. We willen in ieder geval wel graag in Laren blijven."

Financiering nog niet rond

Voor Johannes, Joanne en compagnons Erik en Saskia breken spannende tijden aan. Het voorlopig koopcontract is ondertekend, maar dat betekent nog niet dat ze hier ook echt hun boerderij kunnen beginnen. "We moeten voor augustus de financiering rondkrijgen", vertelt Joanne.
Kijk naar een reportage:
Droom van Joanne en Johannes komt uit: locatie gevonden voor boerderij
Vorig jaar is er middels een crowdfunding een flink bedrag binnengehaald. Maar omdat er eind vorig jaar een streep door de aankoop van de boerderij in Vorden werd gezet, heeft een aantal mensen hun geld teruggevraagd. Nu is er nog € 400.000 beschikbaar. "We hopen dat een deel van die mensen nu alsnog bij wil dragen", zegt Joanne. Als de financiering rondkomt, dan strijkt burgerboerderij De Patrijs op 1 december in Laren neer.