Rivierengebied
Drukte bij energieloket; nu ook huurders aangeschreven

GELDERMALSEN - Het is druk bij het energieloket Rivierenland. Veel eigenaren van koopwoningen wisten het loket al te vinden, nu worden ook huurders aangeschreven. Zij kunnen een energiebox krijgen en advies bij het verduurzamen van de woning. En daar wordt grif gebruik van gemaakt.
In de ene na de andere gemeente in Rivierenland vallen momenteel brieven in de bus om inwoners te wijzen op de mogelijkheden van het Energieloket. De plek waar inwoners van de acht gemeenten in het gebied onafhankelijk advies kunnen krijgen over het duurzamer maken van hun woning.
Iets wat met het stijgen van de energieprijzen bij veel mensen meer urgentie heeft gekregen. "Het wordt veel drukker op het energieloket", bevestigt woordvoerder Marijke Popma. "Zo'n 20 procent van de eigenaren van koopwoningen komt al bij ons om advies te vragen. Maar we zijn er voor alle inwoners, dus ook de huurders. Die worden daarom nu voor het eerst aangeschreven."
Informatie via website of huisbezoek
Het gaat in dit geval om alle huurders van corporaties in Tiel, Culemborg, Buren, West Betuwe, Maasdriel en Zaltbommel. Daarbij worden ook eigenaren van koopwoningen van voor 1980 aangeschreven.
Het loket biedt de bewoners veel informatie aan op de website maar onderhoudt ook persoonlijk contact. Telefonisch of met een keukentafelgesprek. Bij dat laatste komt een energiecoach aan huis. Die kan dan meteen naar de situatie terplekke kijken en een advies op maat geven.
Een duurzamer huis hoeft helemaal niet veel te kosten. Om mensen op weg te helpen wordt er vanuit de overheid al gratis een energiebox met bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrip en radiatorfolie aangeboden. "Je ziet de zonnepanelen en je hoort heel veel over warmtepompen", zegt Popma. "Dat kost inderdaad veel geld. Maar wat veel mensen niet weten is dat je met kleine, simpele maatregelen zoals een brievenbusborstel of tochtstrips ook al best veel energie kunt besparen."