Achterhoek

Aalten krijgt coalitie met Progressieve Partij, geen plek voor winnaar BBB-HMV

Henk Meerdink (links) hangt banner BBB-HMV op.
Henk Meerdink (links) hangt banner BBB-HMV op. © Omroep Gelderland
AALTEN - In Aalten komt een coalitie met CDA, GemeenteBelangen en Progressieve Partij (PP). Informateur Hans Martijn Ostendorp zet daarmee de eerder ingezette lijn door. Voor lokale partij en verkiezingswinnaar BBB-HMV is geen plaats.
Het CDA heeft met twee wethouders het grootste aandeel in de nieuwe coalitie. Het is de bedoeling dat de wethouders in de raadsvergadering van 31 mei worden geïnstalleerd.

Klacht

Verkiezingswinnaar BBB-HMV valt definitief buiten de boot. De partij diende eerder al een klacht in over de formatie, omdat onder meer zwaarwegende punten van de partij als breekpunten zijn weggezet door Ostendorp.
"Enkele dagen na het door de gemeenteraad genomen besluit heeft de fractievoorzitter van BBB-HMV mij telefonisch benaderd om nog eens een toelichting te krijgen op het advies dat ik als informateur heb gegeven", vertelde Ostendorp. Die had naar eigen zeggen vervolgens een constructief en plezierig gesprek met de verkiezingswinnaar. Maar tot teleurstelling van BBB-HMV kwam er geen vervolggesprek.

'Geen kans'

Raadslid Margot ten Bruin van BBB-HMV kwam woensdagavond nog op de kwestie terug en maakte haar teleurstelling kenbaar. "De kiezer wilde ons een kans geven, wij kregen geen kans. Voor onze gemeente is dit een gemiste kans. Heeft stemmen zin als zo gemakkelijk de grootste winnaar buitenspel wordt gezet? Heel teleurstellend. Maar we leggen er ons maar bij neer."