Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Man die tientallen e-bikes zou hebben gestolen hoort straf

Vorig jaar werden in ons land meer dan tienduizend e-bikes gestolen.
Vorig jaar werden in ons land meer dan tienduizend e-bikes gestolen. © Sipa via Pixabay
EDE - Tientallen elektrische fietsen zou hij hebben gestolen op de Veluwe: een 37-jarige Rotterdammer hoort deze dinsdag of de rechtbank in Arnhem hem veroordeelt voor de reeks e-bikediefstallen.
De man wordt ervan verdacht te hebben toegeslagen in Putten, Ermelo, Apeldoorn, Renkum, Wageningen en Ede in 2020 en 2021. Ook zou hij een voorbijganger die hem in Ede dreigde te betrappen, in het gezicht hebben geslagen.
Het slachtoffer zag de verdachte bij een elektrische fiets rommelen in een rugzak met schroevendraaiers en valse sleutels, terwijl iets verderop een busje op de Rotterdammer stond te wachten.

E-bikes in trek bij dieven

De verdachte is lang niet de enige die aan de haal zou zijn gegaan met een groot aantal e-bikes. Elektrische fietsen zijn populair bij het dievengilde. Vorig jaar werden in ons land meer dan tienduizend e-bikes gestolen. De totale schade bedraagt tientallen miljoenen euro's per jaar.
Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is fors gestegen. In 2021 werd een toename van 25 procent genoteerd ten opzicht van 2020. Dat zijn ruim 22.000 aangiften per jaar.
Internationaal georganiseerde bendes komen speciaal naar Nederland om in een paar dagen zoveel mogelijk fietsen te stelen, meldde het tv-programma Opsporing Verzocht eind vorig jaar. De elektrische tweewielers worden daarna in het buitenland verkocht.

'Extra slot en track&trace'

Met een aantal maatregelen kunnen we het dieven een stuk lastiger maken. "E-bikers kunnen zelf al veel doen”, zegt Guus Wesselink van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE). “Bijvoorbeeld twee sloten gebruiken die ART-goedgekeurd zijn en je fiets daarmee ergens aan vastzetten (bijvoorbeeld een lantaarnpaal of fietsenrek). Stal de fiets het liefst achter slot en grendel, ook thuis. Zeker als je in een binnenstad woont.”
Uit cijfers blijkt volgens SAFE bovendien dat 80 procent van de fietsen die zijn uitgerust met een track & trace-systeem wordt teruggevonden. Verder heeft SAFE eerder dit jaar een dringende oproep gedaan aan verzekeraars, de fietsbranche, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen om gezamenlijk op te treden in de aanpak van fietsendiefstal.