Achterhoek

Bang voor bijen? Nergens voor nodig, en Jaap legt uit waarom

Jaap Molenaar op zoek naar bijen.
Jaap Molenaar op zoek naar bijen. © Bijenstichting
VORDEN - Eén op de drie Nederlanders is bang voor bijen. Dat blijkt uit onderzoek van de Bijenstichting in Vorden. En die angst is nergens goed voor, zeggen ze.
Een derde van de Nederlanders is bang voor bijen, blijkt uit dat onderzoek. Maar dat is nergens voor nodig, zegt Jaap Molenaar van de Bijenstichting: "Mensen zijn bang dat bijen gaan steken, maar da's niet nodig. Honingbijen kunnen steken, ze doen het liever niet, maar die kunnen wel steken. Hommels kunnen dat soms ook doen. Maar de overige, ruim driehonderd soorten wilde bijen in Nederland, die kunnen ons helemaal niet steken."

Wilde bijen steken niet

Volgens Molenaar hebben die wilde bijen wel een angeltje, maar dat is veel te klein: "Die komt gewoon niet door je huid heen." Bovendien zijn die bijen ook helemaal niet agressief: "Ze bezoeken bloemetjes om voedsel te zoeken voor hun larven, of als voedsel voor zichzelf, dat brengen ze naar het nest toe en verder laten ze de mensen gewoon met rust."
Molenaar weet dat mensen wel eens door een bij gestoken worden: "Een enkele keer door een honingbij of door een hommel. Vaak komt dat doordat mensen schrikken en gaan slaan. Bijen zijn op zich niet agressief, dat ze je zomaar gaan steken." Imkers worden wel vaker gestoken, aldus Molenaar: "Maar die zitten bij een honingbijenkas en die maken het open."

Imkers slecht voor bijen

Uit het onderzoek van de Bijenstichting blijkt dat bijna driekwart van de mensen denkt dat de toenemende populariteit van imkers goed is voor de bijenstand. Volgens de Molenaar is dat niet zo: "Honingbijen worden gehouden door imkers. Die houden dat in een bijenkast. Maar als er heel veel bijenkasten bij elkaar staan, dan snoepen al die honingbijen het voedsel op van de bloemetjes."
En dat gaat dan ten koste van het voedsel voor de wilde bij: "Kijk, honingbijenkast kun je verplaatsen", zegt Molenaar. "Maar een solitaire bij die in je tuin vliegt, die is gewoon in zijn woonplaats." Die bij kun je dus niet verkassen: "Die nestelt onder de grond, dat doen zeven van de tien soorten. Of ze nestelen bijvoorbeeld in een bijenhotelletje of een gaatje in de muur."

Bijen helpen

Het gaat slecht met de wilde bij. Volgens de bijenstichting is van de 359 soorten 55 procent bijna of helemaal uitgestorven. Veel Nederlanders weten wel dat bijen belangrijk zijn voor het ecosysteem en voor de voedselvoorziening, maar ze weten niet wat ze kunnen doen om de soort te helpen.
Molenaar weet dat wel: "De oplossing is niet dat mensen meer honingbijen gaan houden. De oplossing is dat iedereen in zijn tuin bloemen voor bijen neerzet."