Rivierengebied

Verdachte gezinsmoord overlijdt in Duitsland: hoe kan het zover komen?

De man zat in een Duitse cel.
De man zat in een Duitse cel. © ANP
GELDERMALSEN - De 40-jarige verdachte van de gezinsmoord in Geldermalsen overleed zondag nadat hij in een Duitse cel een zelfmoordpoging deed. Hield niemand de man in de gaten? En waarom zat hij eigenlijk vast in Duitsland en niet in eigen land? We vragen het aan een Duitse advocaat.
De 40-jarige vader vluchtte vorige week na de gezinsmoord in Geldermalsen naar Duitsland en werd daar opgepakt. In de basis vaardigt Nederland eerst een Europees arrestatiebevel uit. Vervolgens kan je dan in Duitsland worden aangehouden.
De Duitse advocaat Claus Peters legt uit wat er na aanhouding gebeurt: "Dan wordt het arrestatiebevel voorgelezen. Dat kan met een tolk gebeuren, zodat de Nederlandse verdachte het goed begrijpt. De verdachte krijgt dan nog de kans om iets te zeggen. Het arrestatiebevel wordt daarna bekrachtigd en de verdachte wordt dan naar de gevangenis gebracht."

'Geen reden voor beveiliging'

In de gevangenis deed de aangehouden vader dus een zelfmoordpoging, uiteindelijk met fatale afloop. Volgens de Duitse politie waren er geen extra beveiligingsmaatregelen genomen in de gevangenis, omdat daar geen redenen voor waren. Er was geen informatie beschikbaar van het Openbaar Ministerie (OM) of de Nederlandse politie waardoor er extra oplettendheid gevraagd werd, zegt gevangenisdirecteur Uwe Nelle-Cornelsende. Het ging uiteindelijk wel mis. Maar: "Er is ook geen aanwijzing voor nalatigheid van derden", stelt de directeur.
Of een gevangene in Duitsland extra in de gaten wordt gehouden, is volgens advocaat Peters aan de instelling zelf. "Maar die handelt dan wel op basis van informatie, en die kan van verschillende kanten komen. Dat kan de politie of het OM doen, maar ook de verdachte zelf of zijn advocaat. Als ik aanleiding heb om informatie door te geven aan bewakingspersoneel, doe ik dat. Ik had onlangs bijvoorbeeld een verdachte die een medisch kussen nodig had, dan hamer ik erop dat mijn cliënt zo'n kussen meteen krijgt."
Er zijn volgens Peters niet standaard bepaalde beveiligingsmaatregelen in de cel. De advocaat vertelt ook dat er niet gekeken wordt naar depressieve of suïcidale gedachten, als daar geen aanleiding voor is. Dan wordt men gewoon alleen of met meerderen in een cel gestopt. Als er wel informatie is dat iemand suïcidaal kan zijn, dan veronderstel ik dat die persoon met anderen in een cel zal zitten."

Openbaar Ministerie blijft stil

Het OM wil niet zeggen wat er precies gecommuniceerd is met de Duitse politie. Ook wil een woordvoerder niet in het algemeen vertellen wat er wordt besproken bij een aanhouding. "Dan gaan we in op deze zaak en dat doen we niet."

Zijn er fouten gemaakt?

Zijn er nu ook fouten gemaakt rondom het gevangenschap van de verdachte in Duitsland? De Duitse politie stelt van niet en het OM in Nederland houdt de lippen dus op elkaar. Advocaat Peters kan en wil niet oordelen: "Ik kan niet beoordelen in hoeverre de Nederlandse justitie informatie had over mogelijke suïcide. Maar ik weet wel dat de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie uitstekend is, de communicatie gaat altijd goed."
Peters benadrukt ook dat elk mens anders denkt. "Als iemand zijn vrouw en kind ombrengt, denkt de een misschien dat zelfmoord een logische volgende stap is. Maar een ander denkt daar misschien niet eens over na. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom er niet aan gedacht is, maar achteraf weet men het altijd beter."
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

Zie ook: