Arnhem en omstreken

Cultuurgezelschappen willen nu op parkeerplek náást Stadstheater wonen, 25 miljoen euro nodig

Het beoogde parkeerterrein naast het Stadstheater waar Introdans en Oostpool willen gaan bouwen.
Het beoogde parkeerterrein naast het Stadstheater waar Introdans en Oostpool willen gaan bouwen. © Google Street View
ARNHEM - Nu samenwonen geen optie blijkt, willen toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans wel graag zo dicht mogelijk bij het Arnhemse Stadstheater wonen. Daarvoor is een plekje bedacht in de rechthoek van de huidige parkeerplaats tussen het politiebureau en de Velperbinnensingel, naast het Stadstheater. Die gezamenlijke huisvesting moet ruim 25 miljoen euro kosten. En dat geld is nog niet bij elkaar.
Introdans en Oostpool lieten onderzoek doen naar wat er moet gebeuren om goede, toekomstbestendige huisvesting te realiseren die hun uitvoeringen op niveau kan houden. Hun grote droom om bij het Stadstheater in te trekken, spatte uiteen toen die kosten te gortig bleken. Deze latrelatie, moet nu het alternatief bieden.

Provincie moet portemonnee trekken

Dat plan zou tussen de 25 en 27,5 miljoen euro kosten. De gemeente heeft toegezegd om daar 10 miljoen euro voor bij te dragen, naast de 64,5 miljoen euro om het Stadstheater op te knappen. De provincie lapt vooralsnog 2 miljoen euro. Aan de provincie wordt nu gevraagd om ook minimaal 10 miljoen euro bij te dragen waarna er nog een gat van ruim 5 miljoen euro overblijft. Geopperd wordt om ook daarvoor bij de gemeente of de provincie aan te kloppen of het Rijk om steun te vragen. Zonder die bijdragen wordt niet verwacht dat de gezelschappen het zelfstandig zullen redden.
En zelfs als dat lukt, zal met name Introdans alsnog flink in de personeelskosten moeten snijden om het financiële plaatje rond te krijgen, omdat de huisvestingslasten toe zullen nemen. Voor Oostpool is die uitdaging minder groot. De verwachte uitgaven zitten meer in lijn met wat er nu al wordt betaald.
De vraag is nu de komende tijd welke overheden bereid blijken om verder de knip te trekken.