Noord-Veluwe

Ermelo draait eendenslachterij de duimschroeven aan

De gemeente handhaafde tot nu toe niet bij eendenslachterij Tomassen Duck-To.
De gemeente handhaafde tot nu toe niet bij eendenslachterij Tomassen Duck-To. © ANP
ERMELO - Eendenslachterij Tomassen Duck-To moet binnen twee weken de geluidsoverlast beëindigen en zich houden aan de werktijden en het maximum aantal vervoersbewegingen. Daarnaast moet het Ermelose bedrijf van de gemeente binnen een halfjaar een deel van zijn bedrijfsactiviteiten aanpassen. Doet Tomassen Duck-To niet wat de gemeente zegt, dan volgen fikse boetes.
Een buurtbewoner vroeg de gemeente in 2018 om handhavend op te treden tegen Tomassen Duck-To, dat zou handelen in strijd met het bestemmingsplan en de milieuvergunning. Het bedrijf zou te veel eenden slachten, nadat het een andere eendenslachterij overnam en de productie werd opgevoerd. Omwonenden klaagden over stankoverlast en toegenomen vrachtverkeer.
Ermelo legde toen een last onder dwangsom op aan Tomassen Duck-To, maar handhaafde vervolgens niet omdat er nog een vergunningentraject liep. De rechtbank oordeelde eind maart van dit jaar dat de gemeente opnieuw een besluit moest nemen en kritischer moest kijken naar de belangen van omwonenden. De gemeente heeft dat nu gedaan, laat het weten.
Tomassen Duck-To moet binnen zes maanden stopppen met het gebruik van meerdere delen van het terrein voor het slachten van dieren. Gebeurt dat niet, dan moet het 50.000 euro per week betalen. Daarnaast moet het bedrijf een houtsingel aanleggen, de geluidsproductie omlaag brengen en minder verkeer af en aan laten rijden. Bovendien mag er niet meer vóór 7.00 uur begonnen worden met werken en tot na 16.00 uur doorgegaan worden.