Gelderland

Trouwlocaties overvol door 'inhaalbruiloften', dít zijn de wachttijden

Een bruiloft op Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem
Een bruiloft op Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem © Two Sparkle
ARNHEM - Wie nu 'ja' zegt op een huwelijksaanzoek, is voorlopig nog niet aan de beurt om dat ook te zeggen op de grote dag zelf. Tenminste, als je een echt feest wil geven op een populaire locatie. Want door alle uitgestelde huwelijken in coronatijd zijn veel trouwlocaties nog bezig met 'inhaalbruiloften'. "Voor de weekenden zitten we in 2023 al vol tot september", zegt Johan Huisman van Kasteel Wijenburg in Echteld.
Jante de Vries van Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem herkent de verhalen over de drukte. "We hebben het nog nooit zo druk gehad op ons landgoed", zegt de manager. "We hebben dit jaar 20 procent meer bruiloften. Normaal hebben we er tussen de 80 en 90, en nu tussen de 115 en 120. Alleen al deze week hebben we er 5."

Volop geboekt voor volgend jaar

Weddingplanner Vivian ter Huurne uit Velp weet na anderhalf jaar stilte opeens weer wat het woord 'druk' ook alweer inhield. "Er is veel doorgeschoven. En er was vanaf juni weer wat meer mogelijk en toen is er ook wel van alles ingehaald, maar het is natuurlijk van al die tijd opgehoopt en nu komen er ook weer allerlei nieuwe aanvragen bij. Ik zit voor 2023 al bijna vol."
Rick en Flavie hadden veel moeite een locatie te vinden:
Trouwlocaties overval door 'inhaalbruiloften'
Ook bij trouwlocatie 't Sfeerhuys in Nijmegen merken ze dat er nu al volop geboekt wordt voor volgend jaar. "Wat we nu doen zijn allemaal doorgeschoven trouwerijen. Allemaal mensen die al twee jaar lang popelen om hun bruiloft te vieren", zegt Dennis Dekkers van 't Sfeerhuys. "Wat we vooral jammer vinden, is dat we zoveel mensen die nu een particulier feestje willen vieren, teleur moeten stellen. En dat zijn de feestjes die je dan dus gewoon mist. En die mensen vangen waarschijnlijk bij collega's ook bot."
Als je in het weekend een feestje wil vieren, kun je pas halverwege oktober terecht
Bij Boerengoed in Enspijk kun je nog wel terecht, maar niet als het een vrijdag of zaterdag moet zijn. "Dat zijn natuurlijk de populaire dagen", zegt Marion van As. "Als je in het weekend een feestje wil vieren, kun je pas halverwege oktober voor het eerst bij ons terecht."

Overspannen

Jante de Vries van Landgoed Groot Warnsborn merkt in de wereld van de trouwerijen dat sommigen overspannen raken door de drukte. De Vries geeft aan dat daar op Groot Warnsborn nog geen sprake van is. "Dat komt doordat we ons goed hebben voorbereid. Nu denken we wat gaat de tijd snel, maar straks kan er een omslagpunt komen. Je maakt twaalf tot zestien uur op een dag en het trouwseizoen duurt tot november."

Spontaan trouwen?

Weddingplanner Vivian ter Huurne heeft de indruk dat het nog wel even druk blijft. "Ik denk echt dat die coronastop nog jaren blijft doorwerken. Want ondertussen willen nu ook weer mensen trouwen die ik alweer door moet plannen naar 2024. Spontaan trouwen gaat hem voorlopig niet worden. Of je moet allerlei concessies doen." Zo heeft ze ook een koppel dat in hun eigen achtertuin gaat trouwen. "Dan heb je in ieder geval niet het probleem van een locatie die niet beschikbaar is."