Rijk van Nijmegen

'Zeer zorgwekkende stof' formaldehyde ontdekt in Nijmegen

De zware industrie van bedrijventerrein TPN-West in Nijmegen.
De zware industrie van bedrijventerrein TPN-West in Nijmegen. © John Beckmann
WEURT - De omgevingsdienst heeft in Nijmegen-West een stof gemeten die als zorgwekkend wordt omschreven. Het gaat om formaldehyde. Dat is een Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS).
Eerder werd al ontdekt dat twee bedrijven in dat gebied, de asfaltfabriek en de ijzergieterij, te veel giftige stoffen uitstoten. Nu gaat het om de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De provincie Gelderland zegt dat daar uitstoot van 50 milligram per kuub formaldehyde is gemeten.
Omwonenden maken zich al jaren zorgen om hun gezondheid. Volgens de provincie hebben de stoffen echter geen effect op de gezondheid. De uitstoot moet volgens de provincie wel snel omlaag. Formaldehyde is een gas dat ook in dagelijkse processen voorkomt, zoals het stoken van de open haard. Voor medewerkers kan formaldehyde irritatie aan de slijmvliezen veroorzaken.

Ook bij andere installaties komt stof vrij

Ook bij vier andere rioolwaterzuiveringsinstallaties - op andere plekken in de provincie - is de uitstoot van de stof ontdekt. De stof komt vrij bij het omzetten van biogas naar groene elektriciteit.
Technisch gezien zijn de installaties van de waterschappen niet in overtreding, want er is helemaal geen norm voor dit soort kleine installaties.

Geen grens, wel voor grotere installaties

Voor grotere is die er wel: maximaal 15 milligram per kuub. De uitstoot in Nijmegen-West ligt dus veel hoger. De provincie schrijft dat de bestuurders van de waterschappen - waar de installaties onder vallen - verbaasd hebben gereageerd op de ontdekkingen. Ze moeten nu onderzoek doen hoe de uitstoot teruggedrongen kan worden.
Een woordvoerder van Waterschap Rivierenland zegt daarover: "We zijn ons bewust dat het tot een minimum moet worden beperkt. We volgen de wet- en regelgeving op de voet. Het moet nog blijken wat de beste manier is om de uitstoot te minimaliseren."
Omwonenden zijn volgens de provincie geïnformeerd en de nieuwe ontdekking wordt binnenkort besproken in een buurtoverleg.