Stedendriehoek

Ministerie verliest langslepende zaak over Kroondomein Het Loo

De koning mag het kroondomein nu drie maanden per jaar dichtgooien.
De koning mag het kroondomein nu drie maanden per jaar dichtgooien. © ANP
APELDOORN - Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof moet binnen zes weken opnieuw een besluit nemen over het bezwaar dat de Faunabescherming heeft gemaakt tegen de subsidie die koning Willem-Alexander krijgt voor het beheer van het landgoed. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald, zo meldt het BNNVARA-programma Zembla.
Begin 2020 wijdde het onderzoeksprogramma Zembla een uitzending aan Kroondomein Het Loo. Koning Willem-Alexander ontvangt 4,7 miljoen euro subsidie voor het kroondomein.
Het blijkt echter dat de koning van allerlei belangrijke subsidievoorwaarden is vrijgesteld en het kroondomein vaker sluit dan toegestaan. Zembla dook in de materie en voerde meerdere juristen op, die aangaven dat de miljoenensubsidie onrechtmatig wordt verleend.
De Faunabescherming maakte vervolgens bezwaar tegen de sluiting. Het ministerie moest binnen zes weken met een reactie komen, maar deed dat pas na vijf maanden.
De subsidietermijn verstreek in die periode, waarop het ministerie aangaf dat de Faunabescherming 'geen belanghebbende' meer zou zijn. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven denkt daar anders over en vindt de Faunabescherming nog nog wel degelijk een belanghebbende.
Minister Van der Wal moet met een inhoudelijke beslissing komen over het bezwaar van de Faunabescherming. Daarnaast moet de minister een besluit nemen over 'de verschuldigdheid van een dwangsom wegens het niet tijdig beslissen op dat bezwaarschrift'.