Rijk van Nijmegen

Radboudumc heeft nieuwe ic voor baby’s: ‘Minder prikkels, meer privacy’

De baby's zijn woensdag van de oude naar de nieuwe NICU overgeplaatst.
De baby's zijn woensdag van de oude naar de nieuwe NICU overgeplaatst. © Radboudumc
NIJMEGEN - De nieuwe Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Radboudumc is deze woensdag in gebruik genomen. Op de afdeling liggen te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s. Het Nijmeegse ziekenhuis wil met de nieuwe afdeling, die voorzien is van allerlei technische innovaties, ouders en hun zieke baby meer rust en privacy bieden.
“Op de nieuwe afdeling liggen patiënten niet meer op één grote zaal, maar hebben alle baby’s een eigen kamer. Ouders en hun baby worden zo niet meer geconfronteerd met geluiden, gesprekken en eventuele acute situaties rondom andere couveuses”, vertelt Anke Loeffen. De zorgmanager is sinds 2018 intensief betrokken bij de bouw en inrichting van de nieuwe NICU.

Positieve effecten

De verwachting is dat eenpersoonskamers het welzijn van gezinnen ten goede komt. “Uit onderzoek blijkt dat minder prikkels en meer privacy een positief effect hebben op ouders en hun baby’s. De moedermelkproductie komt beter op gang en de hechting tussen ouder en kind verbetert. En we verwachten dat nu ouders een eigen plek op de afdeling hebben ze meer aanwezig en betrokken zijn bij de behandeling van hun kind. En dat allemaal bij elkaar maakt ook de overgang van ziekenhuis naar thuis gemakkelijker", legt Loeffen uit.

Technische innovaties

De nieuwe NICU heeft vijftien kamers, waarvan er twee geschikt zijn voor tweelingen. Alle kamers zijn voorzien van technische innovaties om efficiëntie en rust voor ouder en kind te bevorderen. “Boven alle couveuses hangen camera’s waardoor ouders altijd via hun telefoon naar hun baby kunnen kijken. Ook krijgen ouders een tablet. Naast entertainment voor ontspanning biedt dit de mogelijkheid dat ouders heel concreet kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Dit kan variëren van schone luiers tot een dringende verpleegkundige vraag."
Het verzoek van ouders verschijnt op de zorgtelefoon van de verpleegkundige die aan hen gekoppeld is. Op de zorgtelefoon kan de verpleegkundige ook de monitor van de baby in de gaten houden en indien nodig, bijvoorbeeld wanneer er een alarm afgaat, hulp inschakelen. Daarnaast hangt aan de buitenkant van alle kamers een informatiescherm. Ouders kunnen met hun tablet hierop hun wensen aangeven. Bijvoorbeeld dat ze niet willen worden gestoord of dat ze aan het kolven zijn.

Vertrouwen op techniek

Al deze nieuwe technische middelen en een afdeling waarin niet meer in een oogopslag alle patiënten zichtbaar zijn, is een grote verandering voor het medisch personeel. Loeffen ziet dit met vertrouwen tegemoet. “Onze medewerkers zijn goed voorbereid met trainingen waarbij ze hebben geoefend met de nieuwe manier van werken. Ook hebben ze op de oude NICU geoefend met de zorgtelefoon. Ik zie bij het team veel betrokkenheid en positieve energie. Maar het zal uiteraard in het begin een uitdaging zijn te leren vertrouwen op de nieuw techniek."

Verbouwing Radboudumc

De nieuwe NICU is onderdeel van de ambitie van het Radboudumc om het hele ziekenhuis zo compact mogelijk in te richten en de huidige technologische mogelijkheden maximaal te benutten. Om dit te bereiken is er de afgelopen jaren volop gebouwd en verbouwd. De nieuwe ruimtes zijn zo ingericht dat patiënten vooral positieve prikkels krijgen. Zo zijn er alleen nog maar eenpersoonskamers, is er veel groen, volop (dag)licht en zicht en zijn aansluitingen zoveel mogelijk weggewerkt.
Woensdag wordt ook het nieuwe zorggebouw P geopend, een afdeling voor patiënten met longgerelateerde infectieziekten. Deze patiënten worden nu nog behandeld op de locatie Dekkerswald in Groesbeek. Nieuw aan de afdeling is een High Level Isolation Unit. Hierdoor kunnen ook patiënten die verdacht worden op een besmetting met het zeer besmettelijke en mogelijk dodelijk ebola-, marburg- en lassavirus worden opgenomen.