Stedendriehoek

Parkeerproblemen bij Apenheul houden buurt in zijn greep

Jan Wassink bij de J.C. Wilslaan die op drukke dagen wordt afgesloten.
Jan Wassink bij de J.C. Wilslaan die op drukke dagen wordt afgesloten. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Kunnen bezoekers van Apenheul in de toekomst hun auto's op drukke dagen nog vlakbij het park parkeren? Als het aan de gemeente Apeldoorn ligt wel. Buren zijn echter tegen de plannen. Blijft het een 'mission impossible' of komt er eindelijk een structurele oplossing voor de jarenlange parkeerproblemen in Apeldoorn-West?
Zo'n 20 tot 25 keer per jaar is het zó druk in Apenheul, dat het parkeerterrein te klein is. Zeven jaar geleden bood de naastgelegen voetbalclub AGOVV een oplossing, nadat de gemeente en omliggende wijken in de clinch lagen over extra parkeergelegenheid.
Nu dreigt AGOVV voetbalvelden voorgoed kwijt te raken aan de gemeente. Tot frustratie van de club, die juridische stappen aankondigt als de gemeenteraad dit besluit binnenkort niet terugdraait.
Kijk naar een reportage:
Parkeerproblemen zorgen voor flinke discussie

Contract niet verlengd

In 2017 had AGOVV een teruglopend ledenaantal en de gemeente mocht tijdelijk twee van de vier voetbalvelden in gebruik nemen als parkeerterreinen. Na twee jaarcontracten en een vijfjarig contract is de situatie echter veranderd: de club groeide van 280 naar 700 leden.
“We hebben de velden hartstikke hard nodig”, verklaart vicevoorzitter Gert Sangers het beëindigen van de parkeerovereenkomst. “We kunnen de wedstrijden de komende jaren echt niet wegzetten op twee velden. Dan lopen we aan alle kanten vast.”
De gemeente moest op zoek naar een alternatief. Wetende dat er in de buurt bezwaar is, legde het college de gemeenteraad in 2020 vijf opties voor. Eén daarvan: een parkeerdek op het bestaande parkeerterrein en de inzet van pendelbussen voor bezoekers die parkeren aan de rand van de stad.

Bestemmingsplan aanpassen

De conclusie: parkeren op de voetbalvelden van AGOVV is tóch de beste oplossing. Omdat AGOVV de velden niet beschikbaar stelt, wil de gemeente het bestemmingsplan aanpassen en de velden kopen. Tot ontsteltenis van de voetbalclub.
“Dan ben je toch hartstikke fout bezig als lokale overheid?”, zegt Sangers woest. “Stimuleren om met de auto naar Apenheul te komen is niet van deze tijd. Ook nog ten koste van sportende jeugd.”
Gert Sangers bij de voetbalvelden van AGOVV die plek bieden voor ruim 650 auto's
Gert Sangers bij de voetbalvelden van AGOVV die plek bieden voor ruim 650 auto's © Omroep Gelderland
“Bovendien is het gek”, vervolgt hij. “Want de gemeente Apeldoorn zegt 2 miljoen euro vrij te maken om meer kinderen te laten sporten en lid te maken van verenigingen. AGOVV is een groeiende en bloeiende club. Die is daar het voorbeeld van. Het is raar dat je dan zo wordt gestraft.”

Tijdelijke oplossing

Omdat de overname niet één-twee-drie geregeld is, wordt de J.C. Wilslaan weer tijdelijk ingezet voor overloopparkeren. “Wij zijn daar niet gelukkig mee”, zegt Jan Wassink namens Wijkvereniging Berg en Bos over de doorgaande weg die dan afgesloten wordt. “Want dit lijkt weer een structurele oplossing te worden. We denken namelijk niet dat de gemeente rondkomt met AGOVV. Dat is hartstikke onzeker.”
De wijkvereniging tekent bezwaar aan, net als de vorige keer. “Toen zijn we zelfs naar de Raad van State geweest en hebben we de procedure ook gewonnen. Nu zijn we weer terug bij af. Hier parkeren zou nu zogenaamd wel kunnen, omdat de gemeente het bestemmingsplan met een pennenstreek heeft veranderd. Wij denken dat er meer voor nodig is om dat zomaar toe te staan.”
Buren hebben bezwaar tegen de parkeeroplossingen bij Apenheul
Buren hebben bezwaar tegen de parkeeroplossingen bij Apenheul © Omroep Gelderland
Volgens wethouder Wim Willems is dit toch echt één van de beste tijdelijke oplossingen. “Om te voorkomen dat er verkeers- en parkeerdruk in de wijken komt.”
Ook de structurele oplossing, de velden van AGOVV, zijn volgens de wethouder in het belang van de verkeers- als parkeerproblematiek in Apeldoorn West. “De afgelopen vijf jaar heeft zich goed bewezen dat parkeren bij AGOVV de oplossing is die daaraan bijdraagt. We hebben afwegingen gemaakt op basis van natuur- en milieuwetgeving, kosten, maar ook draagvlak in de buurt.”

Juridische stappen

AGOVV laat het er niet bij zitten en tekende bezwaar aan tegen de wijziging van het bestemmingsplan. "Binnen twaalf weken valt hierover een besluit. We zullen juridische stappen nemen tot de Raad van State. En daarna moeten ze de velden nog kopen.”
Segers denkt dat de hele procedure zomaar tien jaar kan gaan duren. “Maar we gaan er vanuit dat we deze wedstrijd winnen.”
Apenheul zegt desgevraagd het te betreuren dat een aantal omwonenden ongemak ervaren. “Gelukkig merken we ook dat het overgrote deel van de omwonenden erg trots en blij met Apenheul is”, aldus een woordvoerder. Het dierenpark is de gemeente dankbaar dat het zich inspant om een tijdelijke oplossing te realiseren. “Wij hebben van de gemeente begrepen dat de J.C. Wilslaan op dit moment de enige locatie is die direct gebruikt kan worden, waar geen ruimtelijke ordening-procedures voor nodig zijn om parkeren mogelijk te maken, welke voldoende parkeergelegenheid biedt voor onze bezoekers op relatief korte afstand van ons park en waar parkeren ook is toegestaan volgens de geldende wet- en regelgeving rondom natuur en milieu."