Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Sproeiverbod door droogte gaat in, maar hier hebben de boeren geluk

Het oude gemaal in Nijkerk.
Het oude gemaal in Nijkerk. © Omroep Gelderland
NIJKERK - In het Rivierengebied en een groot deel van het gebied van het Waterschap Vallei en Veluwe is een sproeiverbod ingegaan. Vanwege de droogte mag oppervlaktewater niet meer gebruikt worden om het land nat te houden. Boeren in de buurt van Nijkerk kunnen echter opgelucht ademhalen; het verbod geldt daar niet en dat komt door een gemaal uit 1983.
Boeren mogen wel sproeien als er aanvoer van water uit dichtbij gelegen wateren mogelijk is. Dat is het geval in de polder Arkemheen in de buurt van Nijkerk. Dankzij het 'Nijkerker gemaal' kan het water vanuit de Randmeren aangevoerd worden. Dat is goed nieuws, want juist nu veel gewassen aan het ontkiemen zijn, is er behoefte aan water.
"Dit gemaal is eigenlijk bedoeld om wateroverlast te voorkomen. Door sensoren wordt er automatisch water afgevoerd uit de polder als het boven een bepaald waterpeil komt. Nu wordt het omgekeerd gebruikt en dat is een goede zaak", zegt Bernard Huigen, beheerder van het gemaal. "We willen het hele jaar door een goede waterstand."

Enorme scheuren in grasland

Het is overigens niet zo dat de grond in Nijkerk niet droog is. "Het blijft evengoed droog in de polder. Als we het weiland in zouden lopen dan zou je zien dat er scheuren in het grasland zitten waar je zo een heel stuk van je arm in kunt stoppen. Dat laat wel iets zien van de realiteit", zegt Huigen.
Door de droogte is het sproeiverbod ingesteld.
Door de droogte is het sproeiverbod ingesteld. © Omroep Gelderland
Volgens hem kun je water in sloten hoog proberen te houden, maar heb je middenin de polder toch te maken met droogte. "Het duurt heel lang voordat het water uit de sloten het midden van die polder in trekt."

Waterafvoersysteem is te goed

Veel gebieden hebben niet het geluk van zo'n gemaal in de buurt en daar geldt het sproeiverbod dus wel. "Als mensen ondanks het verbod toch zouden sproeien, ben je het met zijn allen aan het vernachelen. Want we weten dat we te weinig water hebben. Daarnaast is er een sanctie in de vorm van een boete", zegt Henk Veldhuizen van het waterschap Vallei en Veluwe.
"We zijn eeuwenlang bezig geweest om na te denken hoe we water kunnen kunnen afvoeren. We zien nu dat ons systeem te goed is geworden in het afvoeren van water, dus we moeten nadenken hoe we dat systeem anders kunnen inrichten", zegt Veldhuizen. "Tien weken geleden stond dit gemaal als een malle te pompen omdat er zoveel water viel en nu praten we over droogte."
Het hele jaar moet volgens Veldhuizen gedacht worden aan de waterhuishouding. "Je moet het vasthouden wanneer het kan zodat je het kan gebruiken als het nodig is."

Probleem niet zomaar opgelost

De voorspelde regen van de aankomende dagen lost het droogte-probleem niet op, zegt Veldhuizen. "Op dit moment is door het verdampen vier millimeter neerslag per dag nodig, dus het probleem is met een bui niet opgelost."
Het sproeiverbod blijft gelden voor onbepaalde tijd.