Rijk van Nijmegen

Deze brouwers willen af van de Nederlandse pilscultuur

Sjoerd Martens van Bierbrouwerij Mannenpap Nijmegen.
Sjoerd Martens van Bierbrouwerij Mannenpap Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nog nooit kende Gelderland zo veel bierbrouwerijen als nu. De biertjes van de lokale brouwer om de hoek zijn ontzettend populair. Om al die IPA's, tripels en stouts aan de buitenwereld te laten zien, begint deze vrijdag de Week van het Nederlandse bier.
Officieel telt Gelderland meer dan tachtig bierbrouwers. Bij Mannenpap brouwerij in Nijmegen is die populariteit voor lokale biertjes goed te merken: "Het is onwijs populair op het moment, ons bier is bijna niet aan te slepen", vertelt eigenaar en brouwer Sjoerd Martens. In de brouwerij wordt dan ook hard gewerkt om de voorraad weer aan te vullen voor het aankomende seizoen, dat vol staat gepland met bierfestivals. "Er ontstaat eigenlijk steeds meer liefde voor bier, het wordt steeds meer omarmd."
Bij de Nijmeegse brouwerij worden bieren gebrouwen op de manier zoals die een aantal jaar geleden is overgewaaid uit de Verenigde Staten. "Tijdens de drooglegging, de periode dat alcohol verboden was in Amerika, zijn mensen thuis oude manieren van brouwen gaan vernieuwen. Zo is het eigenlijk ontstaan", legt Martens uit. Er wordt volgens hem volop geëxperimenteerd en alles mag tegenwoordig.
Een van de experimenten zit in één van de grote roestvrijstalen ketels in de brouwerij. "In deze ketel van 500 liter zit ons nieuwe biertje, waarmee we hopen dit seizoen een prijs te winnen. Het is een volle, fruitige, dubbele IPA (India Pale Ale, red.)", zo omschrijft Martens zichtbaar trots het biertje dat de naam Big Bang draagt.

Brouwen voor anderen

Martens brouwt niet alleen zijn eigen bier. De apparatuur wordt ook gebruikt voor en door andere brouwers, zoals Joop Nohlmans van brouwerij De Grieze. Die vertelt al net zo trots over zijn bieren: "Wij maken hier een tripel met honing", vertelt hij, terwijl hij de deksel van één van de stomende ketels openmaakt. "Dat komt omdat ik zelf ook imker ben. Diverse bieren die ik produceer, zijn met honing of andere bijenproducten. De honing verliest wel zijn zoetheid in het gistingsproces, maar die typische smaak blijft overeind."

Genoeg ruimte voor meer brouwers

Sprake van concurrentie is er niet: "Ik denk dat er nog wel wat meer brouwerijtjes bij mogen komen, al vinden de grote jongens dat misschien niet zo leuk. Hoe meer kwaliteitsbier, hoe beter", concludeert Martens. De populariteit van lokale bieren en de craft beers mag ook van Nohlmans duidelijk verder stijgen: "Niks mooiers dan wanneer we eindelijk af zijn van die pilscultuur. Dat wordt gemaakt door de grote bedrijven, maar de kleine bedrijven maken liever leuke dingen, smaakvolle dingen, aparte dingen."
Kijk hoe Sjoerd Martens en Joop Nohlmans hun vak beleven:
Deze brouwers willen af van de Nederlandse pilscultuur