Arnhem en omstreken

Een miljoen euro voor extra Arnhemse wethouder: 'Schandalig en onverantwoord'

Het Arnhemse gemeentehuis.
Het Arnhemse gemeentehuis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Tot 2010 deed Arnhem het met vijf wethouders. Vervolgens werden het er zes en nu moeten het er zeven worden, vinden de onderhandelende partijen. Dat kost naast een extra salaris ook de nodige ondersteuning, zoals secretariaat en woordvoering. In totaal wordt daarvoor 250.000 per jaar gereserveerd: dat komt neer op 1 miljoen euro voor de hele bestuursperiode, exclusief eventueel wachtgeld. Dat stuit op forse weerstand bij de overige fracties.
Leo de Groot (Partij voor de Dieren) probeert op dit moment met zijn partij samen met GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA en Volt een coalitie te vormen. Die gesprekken zouden goed verlopen en op 1 juni moeten het akkoord en de wethoudersclub worden gepresenteerd. Met zes partijen, waarbij GroenLinks als grootste graag twee wethouders levert, lijkt zeven dan ook een logische optelsom. Zelf noemen de partijen de keuze voor een extra wethouder 'het meest effectief en passend bij de uitdagingen waarvoor we staan'.

'Met zes prima te doen'

Terwijl er de afgelopen jaren nooit een signaal is geweest dat een college met zes wethouders onvoldoende was voor Arnhem, weet VVD-fractievoorzitter Steffenie Pape. Haar partij maakte onderdeel uit van die coalitie en volgens haar geven beide VVD-wethouders aan dat het juist prima te doen was met zijn zessen. De miljoen euro die dat zou kosten, vindt Pape bovendien 'een behoorlijk bedrag'. "En ik ben benieuwd wat daar de opbrengst van zal zijn. Ik denk dat we grotere noden hebben."
Onnodig, vindt Nathalie Nede (ChristenUnie). Ze is benieuwd ten koste waarvan deze uitgave gaat en krijgt bijval van Yildirim Usta (DENK). "In een tijd waarin wij met z’n allen keuzes moeten maken, lijkt dit ons niet verantwoord", stelt hij.

'Schouderklopje voor kartel'

FvD-leider Gino Luurssen noemt het 'een schande'. Inefficiëntie proberen op te lossen door meer wethouders aan te stellen is volgen hem sowieso een zwaktebod. "Slecht plan. Een schouderklopje voor het kartel en een valse belofte naar de Arnhemmer met nul garantie dat er iets terechtkomt van die investering." Als je dan tóch het college wilt uitbreiden, zorg dan in ieder geval dat de belastingbetaler niet de dupe wordt, oppert Luurssen.
En dat had gekund als dezelfde keuze was gemaakt als in 2010 toen het college besloot de wethouders voor 0,8 fte uit te betalen nadat de formatie van vijf naar zes ging, legt Gerrie Elfrink (SP) uit. Hij was toen een van die wethouders, maar ook toenmalig coalitiepartners VVD, D66 en GroenLinks gingen daarin mee. Naar de ervaring van Elfrink was zes wethouders al veel. "Eigenlijk is er maar werk voor vijf. Er was dan altijd wel een wethouder met niet al te veel in zijn portefeuille."
Dat er om politieke redenen zeven wethouders moeten komen, betekent volgens Elfrink nog niet dat die allemaal fulltime betaald hoeven worden voor meer dan 100.000 euro per jaar. "Dan sta je echt met je rug naar de samenleving. Dat is toch niet uit te leggen aan de Arnhemmers van wie velen elk dubbeltje nu moeten omdraaien. De voedselbank slaat de noodklok. Zo veel Arnhemmers staat het water tot aan de lippen." Dit linkse college haalt de VVD rechts in, constateert Elfrink.

Wel over gesproken

En hoewel De Groot toegeeft dat het gesprek over een parttime salaris voor de wethouders wel is gevoerd, hebben de onderhandelende partijen dit toch niet als een goede optie gezien. Hoe hij aankijkt tegen een maandsalaris van bijna 8000 euro bruto dat een wethouder met 0,8 fte nog altijd overhoudt? "Dat is net genoeg om een sociale koopwoning te kopen", grapt De Groot. Om op serieuzere toon te erkennen dat hij zelf ook wel met minder toe zou kunnen.
De fulltime salarissen gaan de Arnhemse wethouders nu 9.658,22 euro bruto per maand opleveren, plus vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Maar daarvoor werk je niet alleen hard, je bent ook 24 uur per dag beschikbaar om opgeroepen te worden en je draagt verantwoordelijkheid, verdedigt De Groot dat bedrag. "Misschien moet je verhuizen en laat je een beter betalende baan achter." Al had De Groot die 8000 euro voor 0,8 fte ook prima gevonden, maar alleen als alle wethouders dat zouden doen.
Niels Scholten (Volt) noemt de zevende wethouder een 'verantwoorde uitgave', net als Mattijs Loor (D66) en Giovanni Visser (PvdA). Lea Manders (Arnhem Centraal) verklaart dat de stad blijft groeien en het takenpakket zou zijn toegenomen en GroenLinks reageert niet op vragen over de keuzes. Waar de partij van Cathelijne Bouwkamp in 2010 dus nog wel meeging in een salarisverlaging om de extra wethouder te bekostigen.
Het CDA toont als enige fractie nog wel begrip voor de keuze van de onderhandelende partijen, mits het college 'elkaar goed gaat vinden op inhoud, communicatie en afstemming'. "Dat gaat nu zeker nog niet goed genoeg en enige ambitie is dan ook fijn op die fronten", meent Klaartje Koorn.