Rivierengebied

Berucht vakantiepark Kerkdriel komt maar niet van onderwereld af

De omstreden bewoning op het Resort aan de Maas
De omstreden bewoning op het Resort aan de Maas
KERKDRIEL - Ondanks alle pogingen van de gemeente Maasdriel om vakantiepark Resort aan de Maas in Kerkdriel op te schonen, is er nog altijd sprake van omstreden bewoning. Het gaat om drie kavels die volgens justitie worden 'gehuurd' door Sjef R., een in opsporingskringen bekende onderwereldfiguur uit Noord-Brabant. EuroParcs, eigenaar van Resort aan de Maas, zegt gesprekken te hebben aangeknoopt om tot renovatie van deze chalets te komen.
Camping Resort aan de Maas, in Kerkdriel, heeft een heftig verleden. Het was aan de poort van dit vakantieverblijf waar de Utrechtse crimineel Chahid Yakhlaf in 2015 werd geliquideerd. Tot 2019 was er op de camping, die destijds Maaszicht heette, daarnaast sprake van prostitutie en vandalisme.
De gemeente Maasdriel deed er nadien veel aan om het park op te schonen en verkocht haar eigen deel van het terrein in 2019 aan EuroParcs, een van de grootste uitbaters van vakantieparken in Nederland en shirtsponsor van Feyenoord. Deze organisatie ging zeer voortvarend te werk. Inmiddels is het grootste deel van de camping gerenoveerd. Daar waar ooit stacaravans en woonwagens stonden, bevinden zich nu moderne chalets - van wie er een groot aantal via tussenkomst van de overheid zijn verhuurd aan Oekraïners. Permanente bewoning, zoals in het verleden veel het geval was, is uit den boze.
Een criminele afrekening op 'Camping Maaszicht' in 2015
Een criminele afrekening op 'Camping Maaszicht' in 2015

'Schimmel in de keukenkastjes'

Maar aan de randen van het terrein staan nog wel wat chalets in de oude stijl. Denk aan woonwagens met rolluiken voor de ramen, met in sommige gevallen huurders die hier al jaren staan. Drie van deze kavels zijn volgens bronnen bij gemeente en justitie in handen van Sjef R., telg uit de beruchte criminele familie R. uit Oss. Het is de criminele organisatie die centraal stond bij Operatie Alfa, een van de grootste drugsonderzoeken die in Nederland hebben gelopen. Zo is deze Sjef, bijgenaamd De Lange, de neef van Martien R., een van de kopstukken van de organisatie uit Oss. Ook is hij een broer van Koos R., een oudgediende in het misdaadmilieu.
De politie wil, in het kader van het nog lopende onderzoek naar hem, niet ingaan op vragen over deze chaletbewoner. Dat zegt persvoorlichter Thomas Aling van de Landelijke Eenheid.
Sjef R., die naar verluidt een groot deel van het jaar in Dubai zou wonen, heeft zich al lang niet meer op het vakantiepark in Kerkdriel laten zien. Justitie deed in 2015 op dit vakantiepark in Kerkdriel een inval als onderdeel van een drugs- en wapenonderzoek genaamd Trefpunt. Justitie trof destijds een wapen aan in een van de drie chalets die aan R. worden toegeschreven. Justitie heeft daarop in de rechtszaal bij herhaling gesteld dat zij in Sjef R. de bewoner en de gebruiker zien van drie chalets 'oude stijl' op het park. Ook de overheidsbronnen die voor deze publicatie zijn geraadpleegd gaan daar nog steeds van uit. De drie woonchalets die hij zou bezitten, bevinden zich in vervallen staat, hoewel ze zijn volgehangen met observatiecamera's. “De schimmel staat in de keukenkastjes. Daar kun je niet meer normaal in wonen”, zo stelt een van de laatst overgebleven oud-bewoners van het park.

Reactie gemeente Maasdriel

De gemeente Maasdriel wil niet op camera reageren. De woordvoerder van burgemeester Henny van Kooten zegt desgevraagd: “EuroParcs is aan zet en heeft daar ook nog tijd voor. Pas op het moment dat er door EuroParcs niet wordt voldaan aan het beeldkwaliteitsplan zoals dat is vastgesteld bij het bestemmingsplan, verandert de zaak. Daar zullen we dan ook altijd eerst over in gesprek gaan met EuroParcs, net zoals we dat met elke ondernemer in Maasdriel zouden doen.”
Een precieze deadline lijkt er niet te zijn. Uit het bestemmingsplan komt zelfs helemaal niet helder naar voren dat de woonchalets daadwerkelijk zouden moeten verdwijnen, zo ontdekt Omroep Gelderland.
Burgemeester Van Kooten Boulevard
Burgemeester Van Kooten Boulevard

'Gesprekken zijn gaande'

Omroep Gelderland stapt ook op EuroParcs af. Het beaamt dat de situatie rondom de drie kavels, die gek genoeg aan de Burgemeester Van Kooten Boulevard liggen, niet ideaal is. De persvoorlichter van EuroParcs stelt: “De chalets op deze drie kavels zijn al een jaar of drie onbewoond. Het gras tussen het chalet aan het water en het chalet dat daarachter ligt, staat tot kniehoogte. Deze chalets maken een totaal onbewoonde indruk. Hier is dus geen sprake van permanente bewoning, géén bewoning zelfs. Het is medewerkers van ons wel gelukt om met de huurder in contact te komen. Gesprekken zijn gaande, met als doel dat deze huurder niet terugkeert en wij dit deel van het park verder kunnen ontwikkelen.” EuroParcs wil vanwege privacy niet zeggen of deze huurder Sjef R. betreft. In een nagekomen bericht zegt EuroParcs daarnaast niet met Sjef te hebben gesproken, maar met een ander persoon.
Of dat geld gaat kosten, dat vertrek? “Ja, daar zal wel betaald voor moeten worden," antwoordt EuroParcs. "Uit zichzelf gaat zo iemand natuurlijk niet weg. Omdat de chalets eigendom van de huurder zijn.”

Gemeenteraadslid gepikeerd

Maasdriels gemeenteraadslid Tom van Engelen van D66 reageert gepikeerd op de ontstane situatie. “We hebben met regelmaat besproken hoe de situatie op de camping verbeterd kon worden. Uiteindelijk kozen b en w voor EuroParcs, een besluit dat er helaas in allerijl doorheen gejast is. De gemeente moest en zou deze uitbater hebben. Naar nu blijkt, weet dus ook EuroParcs zich niet te ontdoen van ongewenste elementen. Dat de gemeente wijst naar de camping, klopt niet helemaal. Informeel kan de burgemeester druk uitoefenen op deze situatie.”
Hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Henny Sackers stelt tenslotte: "Het vakantiepark is echt zelf aan zet. Politie en justitie zullen op dit moment niets doen, omdat er op dit moment geen sprake lijkt van criminele activiteiten op het vakantiepark."
EuroParcs, nogmaals in een reactie na deze publicatie te hebben gelezen: "EuroParcs kwijt zich van enige insinuaties dat er nog restanten van een crimineel verleden van de voormalige camping Maaszicht zouden zijn. Het familievakantiepark Resort aan de Maas is nu drie jaar in ons bezit en is door ons volledig opnieuw opgebouwd. Wij hebben niets te maken met de gebeurtenissen op de voormalige camping.”
Wie is Sjef R.?
De bekende strafpleiter Jan-Hein Kuijpers, advocaat van R., wil vooropstellen dat het strafblad van zijn cliënt ‘schoon’ is. Hij mag dan wel zijn vervolgd in strafzaken, zo stelt hij: "Maar deze knaap is altijd vrijgesproken. Zijn beroemde achternaam werkt bepaald niet in zijn voordeel. Dat de camping hem weg wil hebben - en zelfs zou willen uitkopen - is mij persoonlijk niet bekend.”
De familie R. stond centraal in een onderzoek naar drugs- en wapenhandel, dat eind 2019 startte met een grote reeks invallen in Oss, en omgeving. Maar ook in in Ede vond een arrestatie plaats, waarbij een voornaam lid van de familie R. werd opgepakt met drugs en met vuurwapens. Uit het milieu krijgt Omroep Gelderland te horen dat het 'knap' is hoe Sjef de dans altijd is ontsprongen. R. zou volgens rechtbankdocumenten een bedrijf hebben dat auto's opknapt in Dubai.

Zie ook: