Gelderse Vallei

Nieuw Wagenings college wil 'samen' aan de slag

De nieuwe wethouders van Wageningen met vlnr: Erik-Jan Bijleveld, Maud Hulshof, Guido van Vulpen en Anne Janssen
De nieuwe wethouders van Wageningen met vlnr: Erik-Jan Bijleveld, Maud Hulshof, Guido van Vulpen en Anne Janssen © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het nieuwe college van Wageningen is maandagavond geïnstalleerd door de gemeenteraad. Deze raadsperiode gaan de volgende vier wethouders het doen: Guido van Vulpen en Erik-Jan Bijleveld van GroenLinks, Anne Janssen van de PvdA en Maud Hulshof van D66.
Het coalitieakkoord 'Samen aan de slag' vormt de grondslag voor dit college. Het akkoord op hoofdlijnen heeft negen hoofdthema's en mag met recht ambitieus worden genoemd. Zo zet het college in om voor 2030 zo'n 3000 woningen te bouwen waarvan 30 procent is gelabeld als sociale huurwoning. In de energietransitie streeft het college om voor 2030 zo'n 100 hectare vol te leggen met zonnepanelen én moeten er drie windmolens verrijzen.

Meer ambtenaren, meer samenwerking

Het nieuwe college wil doorpakken en vooral plannen uitwerken die de vorige raadsperiode zijn gemaakt. Net als het aantal wethouders wordt het aantal ambtenaren daarvoor uitgebreid. Volgens wethouder Janssen is dat hard nodig: "De ambtelijke organisatie is de laatste jaren verwaarloosd." Ook zoekt het college nog meer de samenwerking met de raad, inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Maar de snelheid van het college moet volgens Monique Heger van de ChristenUnie niet doorslaan: "Een democratie is ook gebaat bij rust. We moeten oppassen dat we dingen er niet te snel doorheen jagen. Veel onderwerpen zijn complex." Ze raadt het college dan ook aan om af en toe een stap terug te doen en te reflecteren.

'Gaat Anne wel voldoende bouwen?'

Bart Rozemeijer van de VVD vraagt zich af de plannen voor woningbouw niet al te ambitieus zijn. "Het vorige college heeft gefaald en de omstandigheden zijn alleen maar moeilijker geworden. Gaat Anne wel voldoende bouwen?" Daarmee doelt Rozemeijer op de verkiezingsslogan 'Anne bouwt' van PvdA-lijsttrekker Anne Janssen.
Maar nog voor het zomerreces wil het college duidelijk hebben waar die 3000 woningen mogelijk worden gebouwd. Daarbij mag er ook worden getornd aan het heilige huisje dat er niet buiten de bebouwde kom wordt gebouwd.

Diversiteit wethouders

Het coalitieakkoord heeft diversiteit hoog in het vaandel staan. Maar juist daarop kreeg de grootste coalitiepartij GroenLinks kritiek. Want waar GroenLinks in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen pleitte voor meer diversiteit, is het juist deze partij die twee blanke mannen levert als wethouder.
Als reactie laat wethouder Guido van Vulpen weten: “We hebben twee wethouders van andere partijen die zich identificeren als vrouw. Dus we hebben wel degelijk een college dat diversiteit uitstraalt.” Toch steekt Van Vulpen de hand in eigen boezem: “Ik ben niet trots hoe GroenLinks de procedure op dat vlak heeft doorlopen.”
Anne Janssen en Maud Hulshof keren in dit college terug als wethouder. Voor Guido van Vulpen en Erik-Jan Bijleveld is het wethouderschap een nieuwe functie. De gemeenteraad nam maandag afscheid van Leo Bosland (GroenLinks) en Peter de Haan (ChristenUnie). Als afscheidscadeau mogen zij een boom planten op een plek naar keuze in Wageningen.
Oud-wethouders Peter de Haan (ChristenUnie) en Leo Bosland (GroenLinks)
Oud-wethouders Peter de Haan (ChristenUnie) en Leo Bosland (GroenLinks) © Omroep Gelderland