Rijk van Nijmegen

Je binnen vijf maanden laten omscholen? Niki doet het

Niki Vorgia als laborant
Niki Vorgia als laborant © HAN
ARNHEM - De Nijmeegse Niki Vorgia (29) kiest ervoor het laboratorium in te ruilen voor het kantoor en werkt nu in de Rijntoren pal naast Arnhem Centraal bij softwarebedrijf Avisi. Binnen circa vijf maanden lukt het haar het omscholingstraject van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) af te ronden. De kosten zijn 1.000 euro en ze krijgt aansluitend direct een baan aangeboden.
De labjas is dus nu definitief aan de kant gegooid en Niki legt uit dat ze niet meer verder wil studeren voor een master. Daarom koos ze voor deze carrièreswitch. Het spreekt haar aan dat er flexibele mogelijkheden zijn voor haar in de IT-sector. Niki hoort bij de eerste lichting studenten die deze omscholing, bekend onder de naam Make IT-Work, heeft afgerond.
Kijk hoe Niki zich laat omscholen:
Je binnen vijf maanden laten omscholen? Niki doet het

Werknemers gezocht in IT

Het softwarebedrijf in Arnhem is blij met de komst van Niki, vertelt Robin van Breukelen van Avisi. "Niki heeft als laborant een groot probleemoplossend vermogen. Analytisch denkvermogen, kan logisch redeneren en dat zijn belangrijke aspecten voor een software engineer." Verder legt hij uit dat er een grote vraag is naar IT-personeel. "Er is een krapte op de arbeidsmarkt."

Kosten omscholing 1.000 euro

Juist vanwege het tekort aan IT-personeel is er een omscholingstraject bij de HAN en dat is niet alleen voor studenten die achteraf een foute studiekeuze hebben gemaakt. "Het is voor iedereen die iets heeft met IT. Denk daarbij aan werkzoekenden, maar ook mensen die vastlopen op hun huidige werkplek", vertelt Martine Bal van Make-IT-Work.
Volgens haar past het omscholingstraject bij het toekomstbeeld dat niet iedere werknemer jarenlang voor hetzelfde bedrijf werkt. "Het is echt voor iedereen mogelijk om nog een carrièreswitch te maken", benadrukt Bal. Ook de overheid investeert daarin zie je op de website van Fast Switch.

Bedrijven investeren in omscholingstraject

De juiste motivatie is volgens Bal van groot belang. Daarnaast is er een eigen bedrage van 1.000 euro, maar daarvan kan een deel onder een subsidieregeling vallen. Verder is er een assessment om te kijken of de deelnemer voldoende analytisch vermogen heeft. Vervolgens wordt de deelnemer gekoppeld aan een bedrijf dat dan een baangarantie afgeeft. Meerdere softwarebedrijven investeren in dit omscholingstraject.
Overigens is de HAN niet de enige onderwijsinstelling met zo'n omscholingstraject. Er zijn tot nu toe landelijk in totaal rond de 1.000 deelnemers via verschillende hogescholen omgeschoold tot IT-medewerker. Niki is er daar dus een van. "Het is de beste keuze die ik heb gemaakt", lacht ze.